latinica  ћирилица
18/05/2022 |  19:16 | Аутор: СРНА

Лопаре, Угљевик, Сапна, Теочак и Челић до краја 2023. биће очишћени од мина

Простор Мајевице, који обухвата општине Лопаре, Угљевик, Сапна, Теочак и Челић у наредне двије и по до три године предвиђено је да буде очишћен од мина, рекао је Срни директор Центра за уклањање мина БиХ Саша Обрадовић.
Деминери - Фото: РТРС
ДеминериФото: РТРС

У Лопарама је данас одржан састанак представника Центра и пет општина које обухватају подручје планине Мајевице, а у којима ће бити спроведен пројекат уклањања мина.

Обрадовић је рекао Срни да пројекат који се реализује уз помоћ њемачке Владе предивиђа да пет општина буде очишћено од мина до краја 2023. године, што је наставак добре сарадње начелника тих општина.

- Надам се да ћемо овим урадити један "Виа Мајевица" пројекат, како смо га ми назвали и заједно са ОЕБС-ом омогућити становништву бољи развој туризма, пољопривреде и шумарства гдје су капацитети тренутно блокирани - нагласио је Обрадовић.

Горан Ждрале, из Регионалне канцеларије Пале Центра за уклањање мина БиХ, рекао је да је општина Лопаре једна од најугроженијих када је питању мински проблем, гдје сумњива опасна површина на мине износи 4,2 километра квадратна.

Он је навео да су прошле године у сарадњи са локалном заједницом и Шумским газдинством "Мајевица" дефинисани приоритети на основу чега је припремљен пројекат "Лопаре два" који обухвата шире подручје Јабланичке ријеке и спреман је за реализацију.

- Планирамо радити још два пројекта за ову локалну заједницу, којима би све сумњиве површине на мине у општини Лопаре биле обухваћене. То је од сјевера потез Миросавци – Брусница и дио другог пројекта обухватио би Пипере, са појединачним локацијама на јужном дијелу општине - додао је Ждрале.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Лопаре Жељко Керовић истакао је да ће подручја ових локалних заједница, које учествују у пројекту, бити очишћена од мина до краја 2023. године.