latinica  ћирилица
18/05/2022 |  20:05 ⇒ 19/05/2022 | 07:03 | Аутор: РТРС

Додик: Експанзија муслиманског национализма у БиХ

Експанзија муслиманског национализма у БиХ је веома видљива, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик гостујући у Дневнику Нове ТВ.
Милорад Додик -
Милорад Додик

- Она је продукт охрабрења коју су добијали прије свега од Запада, али и доскора од Хрватске. Видљиво је да је дошло до злоупотребе подршке - рекао је Додик.

Истакао је да СДА, као најјача странка муслимана у БиХ у свом програму има укидање конститутивности и уставне структуре у БиХ.

- Нама на бази неке реторике покушавају направити читаву западну политику против нас - рекао је Додик.

Када је ријеч о изборима и неријешеном питању хрватског народа, Додик истиче да то зависи од воље муслимана у БиХ која не постоји.

- Они желе мајоризацију, желе подредити хрватски и српски народ. Желе направити неку организацију БиХ која не уважава конститутивност народа и ентитетски састав. Хрватски народ је конститутивни народ и има једнака права као сви народи и сасвим оправдано тражи своју територијалну политичку структуру. Имају моју подршку - рекао је Додик.

Истакао је да је о томе разговарао и са предсједником ХДЗ БиХ Драганом Човићем.

Додик каже да има добар однос и с предсједником Хрватске Зораном Милановићем и да често разговарају.

- Неке од тема су да успоставимо систем који гарантује мир. Највише причамо о оправданим захтјевима хрватског народа о питању равноправног и конститутивног поступања. Веома ми је драго да Милановић и предсједник Владе Андреј Пленковић имају готово јасан став о томе. Колико видим, разликују се у неким методологијама - истакао је он.

Додао је да је Милановић у праву кад то поставља као питање "бити или не бити".

- Ја сам човјек српског народа и ја сарађујем са свима - навео је он.

Рекао је да му није тешко сарађивати ни с Америком, Великом Британијом, Њемачком или ЕУ.

- Што се тиче Русије са имам врло позитивно мишљење о сарадњи са њима, везаних за многа економска питања. Не носим етикету и нисам ничији. Ја сам човјек овог народа и ове републике и покушавам да се борим за прва која су овдје дата - истакао је Додик.

Када је ријеч о разговору са предсједником Русије Владимиром Путином Додик је истакао да су разговарали о томе да направе гасовод који би био повезница с балканским током и да Гаспром преузме оперативне активности - казао је Додик те напоменуо да је због ситуације у Украјини то тренутно у застоју.

- И Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије, ми је потврдио да се ради на реализацији те идеје. Како је важно да Хрватска има гасовод, тако је важно и за нас - нагласио је Додик.

Под санкцијама САД и Велике Британије му, каже, није неугодно, већ треба да буде њима, те је указао на безобразлук великих који сматрају да могу да раде шта хоће са малима.

Када је ријеч о њемачким пројектима, за које се наводи да их та земља зауставља, Додик је упитао да ли је то сигурно, те рекао да се оде и провјери на терену.

- Ако мисле да нису потребне Сиеменсове турбине у хидроелектрани на Требишњици онда океј, има и других турбина. Није то давање, уграђују своју опрему и нама дају кредит. Ако мисле да ће нас то прекинути, нека зауставе то, али дефинитивно. Имамо ми других турбина - истиче Додик и додаје да је то политичка спекулација.

За наводе о припреми резолуције њемачког Бундестага, Додик је поменуо изасланика, младића, којем је поријекло од Котор Вароша, који заговора исто оно што заговара и СДА.

- Он је дошао овдје и рекао да треба да се укине вјера, култура, национални предзнак, то нигдје не иде - рекао је Додик.

На саопштење Католичке цркве да је од пријератних 220.000 Хрвата у Републици Српској остало око 15.000, Додик је истакао да су сви у његово вријеме могли да се врате и навео да је и прије рата било одлазака, да је то природни ток који су нажалост убрзали ратни сукоби, али је указао и на то да, када се једном оде у мјесто националне доминације, не враћа често.

Додик је рекао да није крива политика, као и да је то ријешио још када је Иво Јосиповић био предсједник и тада су њихових људи тврдили да нема ниједан институционални проблем који би спријечио да се врате Хрвати.

На питање да ли планира ићи у Сребреницу, Додик је рекао да се ближи изборна кампања и да ће отићи јер тамо има снажан општински одбор, напоменувши да је Сребреница у Републици Српској.

- Што се тиче геноцида то је тема која се увијек покушава рециклирати, и о томе је све речено - истакао је Додик.

Каже да постоји озбиљна манипулација на ту тему.

-  Да не постоји манипулација, не би се на томе инсистирало. Ако је нешто истина, врло је тешко бити кретен, па не прихватити истину - рекао је Додик, те закључио да је невиних жртава било на свим странама, да је за вријеме грађанског рата у БиХ погинуло 23.000 Срба у Републици Српској.