latinica  ћирилица
18/05/2022 |  21:33 ⇒ 22:43 | Аутор: РТРС

"Избори се требају одржати" (ВИДЕО)

Мислим да требамо одржати изборе и Српска је за њих спремна, поручила је Жељка Цвијановић предсједница Српске и истакла да апсолутно разумије фрустрацију коју показује највећа хрватска политичка партија у БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Оно што је ХДЗ тражио, сматра Цвијановић, требало је уважити, јер Устав БиХ дао је право на конститутивност и равноправност, па тако и хрватски народ има право на легитимног представника.

- Жалим што нису успјеле све те иницијативе и што се није дошло до рјешења јер би се тиме релаксирала ситуација у БиХ. Народ би био у комотнијој позицији и вјероватно би доживљавали БиХ као мјесто гдје се може живјети заједно, договарати и доћи до рјешења која су добра за све - истакла је Цвијановић гостујући у емисији Телеринг.

Цвијановић, која је и потпредсједница СНСД-а, сматра да је ова партија показала своју опредјељеност да избора буде.

- Ми желимо да избора буде, али и даље разумијемо да постоји проблем између бошњачке и хрватске политичке компоненте да се дође до одређених одговора. Вријеме цури и ту смо гдје смо, али мислим да ће избора бити - поручила је она.

Сматра да њено и учествовање Милорада Додик на изборима није упитно и не би смјело да буде предмет одлучивања високог представника, чак и када би његов мандат имао легитимитет.

Подсјетимо, Савјет министара БиХ јуче није усвојио средства за одржавање избора.