latinica  ћирилица
18/05/2022 |  21:47 ⇒ 19/05/2022 | 12:04 | Аутор: ТАНЈУГ

МУП Србије идентификовао мејлове са којих су стизале лажне дојаве

Припадници Министарства унутрашњих послова Србије, Управе криминалистичке полиције, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал и Вишим јавним тужилаштвом, Посебним тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала, идентификовали су локације укупно 19 мејл адреса - 18 адреса Gmail сервиса и једну мејл адресу сервиса Protonmail, са којих су стигле пријетеће поруке о постављеним бомбама на различитим локацијама у Србији.
МУП Србије -
МУП Србије

Утврђено је да је осам таквих пријетњи стигло из Пољске, четири из Гамбије, по двије из Ирана и Нигерије и по једна из Украјине, Словеније и Русије, саопштено је вечерас из МУП-а.

Припадници српске полиције идентификовали су и лице које је, у току јучерашњег дана, телефоном упутило пријетње исте садржине.

У циљу идентификације пошиљалаца ових пријетњи и њиховог процесуирања за почињена кривична дјела, а с обзиром на то да су у питању страни држављани који не живе у Србији, у току је међународна размјена података Министарства унутрашњих послова Републике Србије, преко Еуропола и Интерпола, са надлежним органима Шведске, Литваније, Швајцарске, Руске Федерације и Мађарске, као и са компанијом Гугл.

Од 11. марта ове године до данас, путем мејла или телефонских позива, у 48 наврата, на адресе различитих институција у Србији, из иностранства је стигло на стотине пријетећих порука о наводним експлозивним направама постављеним на јавним местима или у институцијама. Пријетеће поруке су слате са сервиса Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, као и путем анонимних телефонских позива.

Прijетеће поруке су претходних дана слали и поједини грађани Србије, наводи се у саопштењу МУП-а.

Због лажних пријава о постављеним бомбама у јавним објектима, припадници Министарства унутрашњих послова су, за четири дана, процесуирали осам лица, држављана Србије - ухапшена су два лица, а против још шест малољетних лица поднијете су кривичне пријаве у редовном поступку.

- Апелујемо на појединце да се, нарочито у тренутку кад је Србија изложена масовним и организованим сајбер нападима и лажним дојавама о постављеним бомбама које долазе из иностранства, понашају одговорно и у складу са законом и додатно не отежавају рад српској полицији, чији су КД тимови свакодневно на терену. Лажна пријава о постављеној бомби није шала већ озбиљно кривично дјело, које може изазвати узнемиреност и страх грађана Србије и захтијева додатно ангажовање припадника МУП-а - наводи се у саопштењу.

Само у посљедња три дана припадници Полицијске бригаде, односно специјалистички тимови за противдиверзиону заштиту, са посебно обученим полицијским службеницима и полицијским псима, извршили су контрадиверзионе прегледе неколико стотина јавних објеката, школа, болница, тржних центара.

Извршеним прегледима утврђено је да су све пријаве биле лажне, додаје се у саопштењу.