latinica  ћирилица
18/05/2022 |  22:38 | Аутор: sputniknews.com

Захарова: Одговор Финској за чланство у НАТО биће изненађење

Одговор Русије на одлуку Финске да се придружи НАТО-у ће дефинитивно услиједити и биће изненађење, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (фото: @MID_RF) - Фото: Тwitter
Марија Захарова (фото: @MID_RF)Фото: Тwitter

- То ће бити изненађење. То је на нашем Министарству одбране. Одговарајућа одлука ће свакако бити донијета узимајући у обзир читав низ фактора и специфичности развоја чланства Финске у НАТО-у. Полазећи од свих свих параметара, биће донијета одлука, али она, прије свега, припада војсци - прокоментарисала је Захарова какве војно-техничке мјере Русија намјерава да предузме против Финске.

Према њеним ријечима, одабир пута за осигуравање националне безбједности је, наравно, суверено право сваке државе, али он не би требало да се осигурав на науштрб безбједности других земаља.

- Наша земље ће предузети контра-мејре, чији ће се садржај, укључујући и војно-техничке аспекте, у великој мјери одређивати узимајући у обзир конкретне услове чланства Финске у Алијанси, укључујући и размјештање страних војних база и система ударног наоружања на њиховој територији. Биће мање ријечи и више фактичких корака у својству реакције - констатовала је дипломата.

Портпаролка се осврнула и на одлуку финске стране да обустави сарадњу са Росатомом на изградњи нуклеарне електране, рекавши да је та одлука крајње политизована и да је на Хелскинки извршен притисак из иностранства.

- Очигледно је да је судбина тог економског пројекта у великој мјери била предодређена под притиском финских власти, а њих су, наравно, притискали 'купци из иностранства' - додала је она.

Подсјетимо, Финска и Шведска разматрају могућност да одустану од вишегодишње неутралности и да ступе у НАТО због руске специјалне војне операције у Украјини. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је рекао да ће НАТО радо видјети Финску и Шведску у својим редовима и да ће им омогућити брзо ступање у савез.

Министарство спољних послова Русије саопштило је раније да ће Москва морати да предузме узвратне мјере, како војно-техничке, тако и другог карактера како би нивелисала пријетње њеној националној безбједности у случају уласка Финске у састав Сјеверноатлантске алијансе.