latinica  ћирилица
19/05/2022 |  07:32 ⇒ 12:04 | Аутор: СРНА

Матвијенко: Одговор Москве на потез Стокхолма и Хелсинкија биће сразмјеран

Реакција Русије на улазак Финске и Шведске у НАТО биће сразмјерна присуству Алијансе на територији те двије земље, истакла је предсједник руског Савјета Федерације Валентина Матвијенко.
Валентина Матвијенко (Фото: EPA/SALVATORE DI NOLFI, илустрација) -
Валентина Матвијенко (Фото: EPA/SALVATORE DI NOLFI, илустрација)

- Прије свега, у војном смислу, реакција Русије биће сразмјерна и адекватна присуству НАТО-а на територији те двије државе, врсти размјештеног наоружања. Али, увјеравам да ће безбједност Русије бити безусловно обезбијеђена - истакла је Матвијенкова.

Она је за "Известију" нагласила да наведена одлука те двије земље није суверена, већ је донесена под притиском Запада, у првом реду САД и НАТО.

Она је оцијенила да ће се ступање у НАТО Финске и Шведске негативно одразити на политичку ситацију у Европи и неће помоћи њеној стабилности.

Према њеним ријечима, раније су Шведска и Финска показивале стварну неутралност и сви су цијенили ту позицију.

Матвијенко је оцијенила да су Шведска и Финска врло брзо донијеле ову одлуку под притиском и да о тако озбиљном питању нису сматрали неопходним спровести референдум на којем би се могли изјаснити грађани.

Она сматра да одлука Шведске и Финске није суверена и због тога што није било разлога за то јер их ништа није угрожавало.

- Мене растужује то што таква одлука те двије земље може довести до смањења обима наше сарадње - додала је она.

Матвијенкова је рекла да ће шанса за обнављање дијалога Русије са Западом бити послије завршене специјалне војне операције на Украјини, за коју не сумња да ће бити завршена успјешно.

- И, наравно, главни циљ ове операције је отклањање пријетње безбједности Русије са територије Украјине, коју је колективни Запад претворио у одскочну даску за борбу против наше земље. Тада, а данас је већ очигледно, свијет ће бити другачији - навела је она.

Матвијенкова је рекла да је Русија, као и раније, отворена за дијалог, али на основу међународног права и узајамног уважавања, а не по нечијим измишљеним правилима, преноси ТАСС.

- За дијалог који ће омогућити да се обезбиједи једнака, недјељива и општа безбједност на европском континенту - истакла је она