latinica  ћирилица
19/05/2022 |  08:24 ⇒ 08:55 | Аутор: СРНА

Калабухов: Могуће активно учешће Бошњака у развоју двије земље

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов изјавио је да постоје објективни предуслови за учешће Бошњака као једног од конститутивних народа БиХ у развоју обострано корисне сарадње БиХ и Русије.
Игор Калабухов - Фото: РТРС
Игор КалабуховФото: РТРС

- Њена основа су заједнички етнички коријени, дубоке историјске традиције, солидарност у антифашистичкој борби, заједничка потрага – између осталог, и на основу исламских вриједности – за одговорима на изазове нашег времена - оцијенио је Калабухов.

У ауторском тексту за данашње сарајевско Ослобођење посвећеном муслиманима у Русији, Калабухов напомиње да суживот бројних представника различитих вјерских конфесија и националности нимало не одговара једностраној слици Русије коју шире западни медији.

- Ислам је друга највећа религија у Руској Федерацији након хришћанства. Муслимани у Русији развијају се и живе слободно, уживајући сва права која имају остали грађани земље - истакао је Калабухов.

Наводећи да у Русији тренутно живи више од 20 милиона муслимана, од којих већина у Ингушетији, Дагестану, Чеченији, Башкортостану и Тастартану, руски амбасадор закључио је да су се у току историјског развоја развиле традиције мирног суживота представника различитих религија, те разумијевање потребе за јачањем заједничке државе.