latinica  ћирилица
19/05/2022 |  09:09 ⇒ 12:04 | Аутор: РТРС

Дозвољене посјете хоспитализованим пацијентима у УКЦ Српске

Услијед побољшања епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона од сутра су дозвољене посјете хоспитализованим пацијентима у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.
УКЦ Српске - Фото: РТРС
УКЦ СрпскеФото: РТРС

- Посјете се могу обављати сваки радни дан у периоду од 16.00 до 17:00 часова, а суботом, недјељом и у дане државних празника у времену од 10.00 до 12.00 часова. Пацијента може посјетити само једна особа - саопштено је из УКЦ-а.

У саопштењу се истиче да особе са било каквим респираторним симптомима не смију бити у посјети пацијентима.

- На улазима у зграду УКЦ Републике Српске, радник обезбјеђења вршиће контролу кориштења заштитне маске за лице. Приликом доласка у клинику/одјељење, медицинска сестра/техничар на улазу у клинику/одјељење ће узети податке од посјетиоца, односно попуниће образац који садржи: име и презиме пацијента, име и презиме посјетиоца, контакт телефон посјетиоца (у случају појаве инфекције) - наводе из УКЦ-а.

Такође, медицинска сестра/техничар вршиће надзор над провођењем препоручених мјера превенције инфекција: на улазу у болесничку собу потребно је да посјета дезинфикује руке и да се правилно користи заштитна маска (сваки посјетилац, као и пацијент цијело вријеме посјете носе заштитну маску преко носа и уста).

У Клиници за инфективне болести и Клиници за дјечије болести, посјете ће се организовати преко терасе, као и раније, изузев на етажама гдје су смјештени пацијенти позитивни/суспектни на вирус корона.

- Имунокомпромитованим пацијентима (онколошки, хематолошки, интензивне његе, инфективни одјел на локацији Хирургија) посјете ће се организовати у договору са начелником/шефом клинике/одјела уз обавезно поштовање противепидемијских мјера - истиче се у саопштењу.

У Клиници за гинекологију и акушерство, у новорођеначким одјељењима није био дозвољен улазак вањским посјетиоцима ни раније, тако да ће се наставити с том праксом, а у Одјељењима бабињара - трећи и четврти спрат, обављаће се кратке посјете на улазима у одјељења, уз наведене обавезне мјере превенције.

Посјете ће се ограничити по 15 минута за сваког пацијента (у вишекреветним собама по 10 минута). Уколико један пацијент има више посјетилаца, посјету организовати појединачно по 10 минута.