latinica  ћирилица
19/05/2022 |  10:27 ⇒ 10:32 | Аутор: РТРС

Пале: Повећати приход усклађивањем евиденције са стањем на терену

Руководство општине Пале предузеће све потребне мјере како би се постојеће евиденције о некретнинама на најатрактивнијим локалитетима на овом подручју, првенствено на Јахорини, Двориштима и осталим локацијама које се директно везују за пружање услуга у области туризма, у потпуности ускладиле са стварним стањем на терену.
Дамјан Шкипина, предсједник Скупштине општине Пале - Фото: РТРС
Дамјан Шкипина, предсједник Скупштине општине ПалеФото: РТРС

Ово је истакнуто на радно-консултативном састанку начелника општине Пале Бошка Југовића и предсједника Скупштине ове општине Дамјана Шкипине и њихових сарадника са представницима овдашњих подручних јединица Пореске управе Републике Српске и Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, од којих је затражена сарадња како би се у наредном периоду дошло до свеобухватне базе података, која је изузетно важна за приходовну страну општинског буџета.

Шкипина, на чију иницијативу је и сазван састанак у оваквом формату, истакао је да се и површном анализом јасно може закључити да је остварење прихода ове локалне заједнице по основу пореза на имовину нереално мало у односу на број објеката, односно број смјештајних јединица у њиховом саставу, посебно на поменутим локалитетима.

- Ријеч је о директном приходу општине Пале и ми ћемо позвати власнике свих некретнина на овим подручјима да у разумном року надлежним органима доставе адекватне пријаве о непокретностима, како бисмо дошли до тачне базе података на основу које ће бити плаћане и пореске обавезе које у овом тренутку нису на задовољавајућем нивоу - поручио је Шкипина.

Он је појаснио да општина Пале има сазнања, на шта упућује и већ поменути нереалан приход, да постоје власници који су пријавили некретнине, али не и њихову стварну површину, али и појединци који уопште нису пријавили своје некретнине.

- Ако сам већ поменуо да је ријеч о директном приходу буџета општине Пале, онда ћу и јасно и гласно рећи да је ријеч о новцу који припада грађанима Пала. Ми, као одговорна јединица локалне самоуправе, нећемо допустити било какве злоупотребе којима се настоји утајити порески приход који нам припада - наводи Шкипина.

Према његовим ријечима, општина Пале ће по истеку рока који ће дати власницима могућност да на прецизан начин пријаве непокретности формирати посебну радну групу која ће “снимити“ све детаље, објекте и њихове габарите и онда јасно утврдити ко и у којој мјери избјегава законске обавезе, а сви за које се утврди да то евентуално чине суочиће се и са законом прописаним санкцијама.

Шкипина је додао да ће општина Пале упутити допис нотарима у којима ће их позвати да сходно измјенама и допунама законског рјешења који третира област њиховог рада и поступања све уговоре о промету некретнина достављају Пореској управи Републике Српске.