latinica  ћирилица
19/05/2022 |  10:33 | Аутор: СРНА

За суфинансирање пројеката из културе пријављено 66 пројеката

На Јавни конкурс за суфинансирање пројеката културног и умјетничког стваралаштва у овој години пријављено је укупно 66 пројеката, од којих 56 има потпуну документацију, саопштено је из Градске управе Бањалука.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Јавни конкурс био је отворен од 1. до 26. априла, а могла су се пријавити удружења из области културе, установе из области културе /чији је оснивач Влада Републике Српске/, правно лице чија је основна дјелатност филмска продукција, те физичко лице - самостални предузетник, што је новина у овом конкурсу.

Новина предвиђена правилником јесте да се јавни конкурс расписује из области позоришне, филмске, музичке и музичко-сценске умјетности, визуелних умјетности, књижевности, издаваштва и умјетничке интерпретације културног насљеђа.

За конкурс за суфинансирање пројеката културног и умјетничког стваралаштва буџетом је предвиђено укупно 142.000 КМ, а висина средстава која се могу додијелити по једном пројекту износе до 15.000 КМ.

Свих 56 пројеката са потпуном документацијом разматра Комисија за вредновање пројеката културног и умјетничког стваралаштва, коју је именовао градоначелник из реда умјетника и стручњака у култури, наводи се у саопштењу.

Након што изврши стручно вредновање пројеката, Комисија доставља извјештај са ранг-листом и предложеним износима за суфинансирање пројеката.