latinica  ћирилица
19/05/2022 |  12:16 | Аутор: СРНА

ЦИК: Угрожене радње и рокови предвиђени изборним законом

Централна изборна комисија БиХ данас је поновила свој захтјев надлежнима да до поноћи обезбиједе средства потребна за одржавање овогодишњих општих избора, наводећи да су већ угрожене радње и рокови предвиђени Изборним законом БиХ.
ЦИК - Фото: РТРС
ЦИКФото: РТРС

Због тога што још није донесена одлука о обезбјеђивању средстава за спровођење избора, који требају да буду одржани 2. октобра, како је саопштено, ЦИК није у могућности да ангажује додатно особље, па је данас одлучено да се уведе рад мимо радног времена за запослене у Комисији.

Прековремени рад трајао би од 21. до 29. маја, до када је потребно да се провјере потписи подршке за политичке субјекте који се пријаве за изборе.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић истакао је да ову одлуку доносе невољно и да је посљедица недостатка буџета.

- У свим досадашњим изборним циклусима ангажовали смо младе људе са бироа, путем огласа, да раде повремене и привремене послове по уговору о дјелу који се јављају у изборним годинама - рекао је Арнаутовић на сједници ЦИК-а у Сарајеву.

Према његовим ријечима, ово је једна од првих активности ЦИК-а прописаних Изборним законом, која предвиђа провјеру потписа - да ли има имена преминулих људи, оних који нису у Централном бирачком списку, дуплих или троструких потписа, а од чега зависе наредне активности у изборном процесу.

Подсјећајући да данас истиче законски рок за обезбјеђивање средстава за спровођење избора, Арнаутовић је рекао да је новац био потребан јуче како би били склопљени уговори са људима за ангажовање на овом послу.

- Кључно је питање да ли је закон једнак за све у БиХ и да ли може неко да се понаша незаконито, иако је изричита одредба у закону да се средства морају обезбиједити у року од 15 дана од расписивања избора - рекао је Арнаутовић.

Подсјећајући да је за октобарске изборе потребно 12,5 милиона КМ из буџета БиХ, Арнаутовић је додао да је овај износ за 800.000 КМ већи од првобитно траженог јер су у међувремену драстично порасле цијене робе и услуга.

Члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина рекла је да ЦИК само инсистира на поштовању законске норме која прописује датум.

Члан Комисије Жељко Бакалар навео је да је обрасце за прикупљање потписа од ЦИК-а преузело 119 политичких субјеката - 92 политичке странке и 27 независних кандидата, те да ће бити потребно да се провјере хиљаде потписа.

- Наши људи недовољни су да изнесу овако тежак задатак. Мантре да ћемо имати средства у јуну, јулу не стоје - рекао је Бакалар, који је замолио међународне институције да "воде о томе рачуна".

Због тога што још нису одобрена средства за спровођење избора, ЦИК је данас поништио поступке за набавку услуга штампања и паковања привремених и коначних бирачких спискова, штампање коверата и ознака за бирачка мјеста, штампање образаца за бирачка мјеста, изборне комисије и Главни центар за бројање, те и штампање постера за бирачка мјеста и изборне комисије.

Поништени су и поступци за израду фасцикли са воденим жигом и штампање сертификата за додјелу мандата, набавку пластичних врећа за бирачка мјеста и складиште ЦИК-а, те набавку картонских кутија за бирачка мјеста и складиште Комисије.

ЦИК је 4. маја донио одлуку да овогодишњи општи избори буду одржани 2. октобра