latinica  ћирилица
19/05/2022 |  12:39 ⇒ 21:59 | Аутор: РТРС

Калабухов за РТРС: Није било одлуке релевантних институција у БиХ о санкцијама (ВИДЕО)

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов каже за РТРС да је Руска Федерација позиционирала БиХ као пријатељску земљу.
Игор Калабухов - Фото: РТРС
Игор КалабуховФото: РТРС

- Наравно, видјели смо изјаве у БиХ, Бриселу, што се тиче овог питања. Мислимо да сви који тако кажу, имају своје политичке циљеве, а за нас ствар је једноставна. Мислимо да то није техничко, то је базично питање по коме мора бити консензус у БиХ, видимо да га нема, а није ни било никакве одлуке релевантних институција - наводи Калабухов.

Калабухов каже да је Руска Федерација позиционирала БиХ као пријатељску земљу, те да постоје различити механизми сарадње.

- Има потенцијала за развој у пуно домена у индустрији, пољопривреди, култури, тако да има перспективе за добар и конструктиван развој наших билатералних односа. Посебно у том контексту желио бих да позовем све у БиХ да одбаце приче о малигном руском утицају. Понављам да је Руска Федерација заинтересована за стабилност, дијалог, компромис у БиХ и за, наравно, пријатељске односе између Руске Федерације и БиХ - рекао је Калабухов.

Он је поновио да Руска Федерација санкције сматра нелегитимним и да су оне у ствари и разлог турбуленција које сада постоје у Европи и генерално у свијету.

- Мислимо да у таквој ситуацији свака политичка партија у БиХ и сваки политичар морају дјеловати, не на бази неких одлука које су биле прије десет година, већ узимајући у обзир данашње стање - рекао је Калабухов.

Он је истакао да треба дјеловати са позиције заштите националних и интереса грађана БиХ.