latinica  ћирилица
19/05/2022 |  12:57 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Рана због раскола зацијељена, радост неизмјерна (ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је након литургије помирења коју је у Храму Светог Саве у Београду служио са архиепископом охридским и македонским Стефаном да је рана раскола са македонском браћом која је била отворена на тијелу Христовом 55 година зацијељена и да је радост због успостављеног јединства неизмјерна и изобилна.
Литургија помирења (фото:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs) -
Литургија помирења (фото:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs)

Патријарх Порфирије је у бесједи нагласио да овај догађај показује "да нас је Господ погледао и помиловао", а да се данас пуноћи цркве Христове, која је једна и једина радују "сви свети, Свети Сава и сви они који су засађени и развијали се из његовог корена".

- Радујмо се јер смо се захваљујући њиховим молитвама сабрали - додао је патријарх српски.

Патријарх Порфирије је указао да је све створено да буде једно а, да би били једно "људи морају бити заједница љубави утемељена на живом Христу".

Патријарх српски је рекао да је јединство заједнице светиња, те да не треба да чуди што демонске силе овог свијета прихватају све осим јединства, јер њима требају поларизација и расцјеп, прво појединца и породице.

- Заједница у јединству је светиња и зато не треба да чуди што силе овог света, силе које се противе Богу и не воле Христа јер Христ ремети њихов поредак, бизнис, у њему се све види ко смо и шта смо - истакао је патријарх Порфирије.

Његова светост је поручио да је циљ цркве да људи буду једно и да тако испуни ријеч Христову.

- И ево, без обзира што све силе овог света имају своје циљеве наш циљ је да испунимо вјечни циљ - да једно будемо. Може, као што бива у животу појединца и у животу породице и народа, и ту могу силе овог свијета да дијеле народ један од народа. И ту може да ми понкад промашимо да не чујемо добро ријеч Христову, да паднемо и погрешимо, али пред Богом ми знамо рјечју Јована Крститеља да је пасти људски, да је погрешити људски - рекао је патријарх Порфирије.

Према ријечима патријарха српског, људски је пасти, али је још већа слава устати.

- Ево данас, браћо и сестре, дана који створи Господ пред нашим очима. Имали смо раскол који је трајао 55 година са нашом браћом из Македоније. Та рана је била дубока и бољела је. Са том раном смо легали и устајали у ишчекивању да она зацели. Али, као што не постоји ништа што ми људи сами можемо зацијелити тако ни рана на телу Христовом не може само нашим силама и моћима да буде исцјељена - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је нагласио да је то, што је рана зацијељена, а успостављено јединство, чудо Божије.

- Све што смо имали од Бога смо добили. Разумели смо да је рана нанијета нашим поступањем, па смо се обратили Светом Сави, свим светима цркве наше, да учине оно што нама не полази од руке и оног тренутка када смо помислили тако десило се чудо неочекивано - поновио је патријарх српски.

Његова светост је нагласио да велики одзив вјерујућих данас у Храму Светог Саве "показује да је срце два народа куцало и нарочито снажно куца за све нас". "Ми смо у Христу једно и у цркви једно", додао је патријарх.

- То нам показује да нас је Господ погледао и да нас је помиловао, а ми смо као недостојни људи разумели да једино што не смемо да чинимо да спречавамо вољу Божију - поручио је патријарх српски Порфирије у својој бесједи.

Након литургије помирења присутним вјерницима, који су у великом броју дошли и из Сјеверне Македоније, обратили су се и архиепископ охридски и македонски Стефан и владика Јован Вранишевски.