latinica  ћирилица
19/05/2022 |  13:01 ⇒ 14:39 | Аутор: РТРС

Ускоро тендер за нови објекат Клинике за психијатрију

Помоћник генералног директора Универзитетског клиничког центра Републике Српске Слободан Хајдер изјавио је данас да ће тендер за изградњу новог објекта Клинике за психијатрију на локацији Паприковац биће расписан у скоро вријеме.
УКЦ Републике Српске -
УКЦ Републике Српске

- Практично су обезбијеђена средства путем Европске инвестиционе банке и дио средстава Владе Републике Српске, као и пројектна документација. Очекује се ускоро расписивање тендера за изградњу новог објекта Клинике за психијатрију - рекао је Хајдер на обиљежавању 20 година Одјељења за дјечију и адолесцентну психијатрију Клинике за психијатрију УКЦ Републике Српске.

Он је навео да се данас обиљежава 20 година од отварања овог одјељења које се бави лијечењем и превенцијом менталних поремећаја, заштитом и унапређењем менталног здравља дјеце и омладине, спроводећи ванболничке и болничке активности.

Начелник Клинике за психијатрију УКЦ Републике Српске Нера Зивлак-Радуловић навела је да је ова клиника једна велика организациона јединица и да има пет одјељења од којих је једно за дјечију и адолесцентну психијатрију.

- То је једино одјељење у Републици Српској које се бави менталним поремећајима дјеце и адолесцената, осим овог одјељења имамо и остала на којима третирамо теже менталне поремећаје из круга шизофрених психоза, афективни поремећај и кризна стања и болести зависности - рекла је Радуловићева.

Шеф Одјељења за дјечију и адолесцентну психијатрију Клинике за психијатрију УКЦ Републике Српске Мира Спремо указала је да је ментално здравље дјеце и адолесцената јако важно.

Спремо је истакла да је рад на одјељењу тимски, а циљ што повољнији терапијски исход, као и превенција неповољних токова и исхода патолошких процеса.

- Амбулантно два дана у седмици прође минимално по 10 пацијената - навела је Спремо и додала да то није занемарива популација која тражи одређени третман.

Спремо је рекла да је Одјељење за дјечију и адолесцентну психијатрију Клинике за психијатрију УКЦ Републике Српске наставак Одјељења из осамдесетих година јувенилне психијатрије и отворено је 2002. године, јер је током рата било затворено.