latinica  ћирилица
19/05/2022 |  13:51 ⇒ 14:22 | Аутор: СРНА

Линта очекује још оптужница за злочине над Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поздравио је подизање прве оптужнице Тужилаштва Србије за ратне злочине за злочине у хрватској акцији "Олуја" код Босанског Петровца и очекује подизање још низ оптужница за злочине над Србима.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта подсјећа да је Тужилаштво за ратне злочине у Београду од оснивања 2003. године до 20. октобра 2020. године подигло оптужнице у 92 предмета против 217 лица - 190 Срба, четири Бошњака, два Хрвата и 21 Албанца, од којих је 17 ослобођено.

- Наведени подаци су скандалозни и неприхватљиви и јасно показују да нема правде за српске жртве - истиче Линта у писаној изјави.

Он подсјећа да се годинама у својим јавним наступима залаже да српско Тужилашто за ратне злочине коначно почне да подиже оптужнице за масовне и свирепе злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Хрватске, БиХ и Косова и Метохије.

Главни разлог јесте чињеница, како истиче Линта, да су правосуђа у Загребу, Сарајеву и Приштини етнички мотивисана и да се суштински не баве процесуирањем злочина над Србима.

- Наведена правосуђа имају задатак да воде монтиране судске поступке против српских бораца на основу лажних доказа с циљем да се оправда брутална лаж и измишљотина да су Срби били агресори и злочинци а Хрвати, муслимани и Албанци ослободиоци и жртве - рекао је Линта.

Он наглашава да је српски народ деведесетих година прошлог вијека на простору бивше Југославије водио одбрамбено-отаџбинске ратове.

Тужилаштво за ратне злочине у Београду подигло је оптужницу против четири висока официра Хрватске војске због ратног злочина над српским цивилима која их терети да су у акцији "Олуја" 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне избеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у мјесту Сводна код Новог Града.

Оптужница је подигнута против припадника хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца из Птуја, Зденка Радуља из Осијека, Жељка Јеленића из Пуле и Данијела Боровића из Вараждина због сумње да су извршили кривично дјело ратни злочини против цивилног становништва у саизвршилаштву.

У авионском ракетирању је за сада, идентификовано 13 убијених особа од којих шесторо дјеце, а 24 је рањено.