latinica  ћирилица
19/05/2022 |  14:10 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Вишковић: Буџет Републике Српске задржава развојну компоненту

И поред сложене економске ситуације, и потребе за побољшањем живототног стандарда, буџет Републике Српске задржава развојну компоненту, рекао је у емисији Отворено речено Радија Српске предсједник Владе Српске Радован Вишковић.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

То потврђује и чињеница да су ребалансом повећана издвајања за јавне инсвестиције са 150 на 240 милиона марака, што је више од 90 милиона марака. Јавне инвестиције највише се односе на инфраструктуру, саобраћај и енергетику - рекао је Вишковић.

Економнски показатељи Српске, без обзира на турбуленције изазване сукобом у Украјини, биљеже позитивне параметре, тврди премијер Вишковић. Он је напоменуто да то потврђује и стабилност буџета који наставља бити развојни.

- Ми смо у буџету Српске за ову годину предвидјели 150 милиона марака за јавне инвестиције, али смо то средства у прва четири мјесеца,већ, распоредили у инвестиције. Ми у ребалансу за те намјене додали смо још 90 милиона марака - изјавио је Вишковић.

Вишковић додаје да оптужбе да власт не ради у интересу грађана немају основа.

- Повећање пензија почетком јануара било четири одсто, повећање плата, борачки додаци и социјалне помоћи све је то расло у јануару када није ни близу била инфлација као што је данас. Није све из инфлације. Један значајан дио је из привредне активности - навео је Вишковић.

Због политичких односа било је најава да међународне финансијске институције условљавају наставак реализације одређених пројеката.

- Ту се поставило питање грант средстава која прате такве пројекте, али међутим сви пројекти који су у току биће завршени. Намјера Владе је сачувати јавну потрошњу и повећати ниво инвестиција. Српска има двије милијарде инвестиција. До краја мјесеца требали би озваничити почетак радаова на ауто-путу Рача-Бијељина - додао је премијер Српске.

Да Српска наставља са развојем, истиче премијер, потврђује и рекордан број запослених, што како наводи представља очигледан помак када је раст привреде у питању.

- Ми по први пут имамо преко 320 хиљада радника осигураних. То говори о нашем привредном амбијенту. Покривеност увоза извозом преко 82 посто. Раст индсутријске производње, такође за први квартал, је три одсто - каже Вишковић.

Премијер Вишковић нагласио је да се у циљу заштите најширих слојева становништва разматра идеја и ограничења цијене хљеба, али и подјела соицијалних пакета за најугроженије категорије.

Емисију "Отворено речено" у којој је гост премијер можете пратити у програму Радија Српске од 17.00 часова.