latinica  ћирилица
19/05/2022 |  14:43 ⇒ 18:53 | Аутор: СРНА

Кошарац: Српска - мјесто за привређивање и стварање нових вриједности

Влада Републике Српске кроз адекватне политике презентује да је Српска не само добро мјесто за живот, него и за привређивање и стварање нових вриједности, истакао је данас министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Он је напоменуо да је Република Српска у укупном билансу спољнотрговинског промета, захваљујући напорима људи у привреди, Владе и других институција, етаблирана на европском и свјетском тржишту, што треба бити на понос свим грађанима Српске.

- На адекватан начин требамо заједнички да радимо на афирмацији производа који су произведени у Републици Српској и да на тај начин све структуре власти буду сервис људима који су у реалном сектору - рекао је Кошарац.

Он је додао да је највећа обавеза институција да разумије реални сектор.

- Заједничке институције на темељу захтјева ентитетских структура, у овом случају Владе Српске, прате сва кретања. Желимо да побољшамо и повећамо спољнотрговинску размјену производа из Српске и Федерације БиХ. Тржиште ЕУ јесте интересантно, важно, наши производи јесу присутни, али сигуно морамо заједнички радити на томе да нашим привредницима омогућимо и нека друга тржиша - напоменуо је Кошарац.

Он је додао да Република Српска и БиХ у случају да се деси неки поремећај у ЕУ не могу сједити скрштених руку, те да Министарство спољне трговине и економских односа, уз пуну координацију активности са премијером Српске Радованом Вишковићем, српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и институцијама Српске заговара отварање неких нових тржишта, као што је Евроазијска унија, Кина, Турска.

- Остаје недефинисан однос у самој БиХ према иницијативи "Отворени Балкан", који је озбиљна економска зона. Република Српска је схватила да би то значило много бржи промет робе, људи и капитала, али због предрасуда политичких структура из Сарајева, имамо застој - појаснио је Кошарац.

Он је изразио увјерење да ће се снагом аргумената и чињеницама свима доказати да је веома важно да институције привредницима буду "алат" како би се регионално повезали, етаблирали, оспособили и били спремни за нека велика изазовна тржишта, што је веома значајно и важно.

Кошарац, који је присуствовао отварању Десетог регионалног сајма привреде, пољопривреде и туризма у Прњавору, каже да је ова манифестација примјер добре праксе када локална структура власти жели да промовише локалну привреду.

- Као што начелник општине Прњавор Дарко Томаш жели да развија економију Прњавору, као што премијер Вишковић и институције Српске желе да заговарају јачање економије, наша је обавеза да покушамо људима у реалном сектору омогућити нова тржишта, а тиме развијамо и нашу економију - рекао је Кошарац.

Отварању ове привредне манифестације у Прњавору присуствовао је и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

- Задовољство нам је што смо подржали одржавање сајма у Прњавору, прије свега, да се представи најзначајнији дио прњаворске привреде који је мотор развоја локалне заједнице, али и Републике Српске - рекао је Клокић.

Дводневни регионални сајам привреде, пољопривреде и туризма "Прњавор 2022" се одржава у организацији општине Прњавор и компаније "РС консалтинг енд трејд" Бањалука уз покровитељство предсједника Владе Републике Српске.

Подршку сајму прижили су Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство спољне трговине и економских односа у Савјета министара, Инвестиционо-развојна банка Републике Српске и бањалучко предузеће "Електрокрајина".

На сајму учествује око 120 излагача из Републике Српске, БиХ, региона и Турске.