latinica  ћирилица
19/05/2022 |  14:47 ⇒ 15:37 | Аутор: РТРС

Видовић: Усвојен Приједлог ребаланса буџета од 4,382 милијарде КМ (ВИДЕО)

Влада Републике Српске усвојила је данас Приједлог ребаланса буџета Српске по хитном поступку у износу од 4,382 милијарде КМ, што представља повећање од 358 милиона КМ у односу на овогодишњи буџет, који износи 4,024 милијарде КМ, рекла је министарка финансија Српске Зора Видовић.
Зора Видовић (Фото: Влада Републике Српске) - Фото: Screenshot
Зора Видовић (Фото: Влада Републике Српске)Фото: Screenshot

Видовићева је рекла да је повећање буџета планирано за повећање плата, пензија, социјалних и борачких давања за шта ће бити издвојено укупно 167 милиона КМ.

- Поред тога, за повећање инвестиција смо предвидјели 90 милиона КМ. За субвенције у привреди и пољопривреди ребалансом је планирано повећање око 40 милиона КМ - истакла је Видовићева на конференцији за новинаре, након сједнице Владе Српске.

Она је нагласила да је буџет Српске стабилан и ликвидан.

Разлог за доношење Ребаланса буџета је стварање услова за спровођење мјера Владе Републике Српске које се односе на повећање пензија и свих борачких и социјалних давања за 10 одсто, те повећање бруто плата запослених у јавном сектору за 10 одсто, од мјесеца маја 2022. године, а све с циљем ублажавања негативних ефеката инфлације, као и омогућавање реализацију капиталних инвестиција и измирење обавеза у складу са важећим законским прописима и динамиком њиховог доспјећа.

- Уколико се анализирају макроекономска кретања у претходној години и почетком ове године, евидентно је да је дошло до бржег опоравка привреде од очекиваног, што има позитиван утицај на кретање буџетских прихода (посебно прихода од пореза на добит) - истакла је Видовићева.