latinica  ћирилица
19/05/2022 |  15:36 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Влада утврдила Приједлог ребаланса - буџет већи за 358 милиона КМ

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за 2022. годину чији је оквир 4,382 милијарде КМ, што je увећање за 8,9 одсто или 358 милиона КМ.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Разлог за доношење ребаланса буџета је стварање услова за спровођење мјера Владе Републике Српске које се односе на повећање пензија и свих борачких и социјалних давања за 10 одсто, те повећање бруто плата запослених у јавном сектору за 10 одсто, од маја ове године, а све с циљем ублажавања негативних ефеката инфлације, као и омогућавање реализације капиталних инвестиција и измирење обавеза у складу са важећим законским прописима и динамиком њиховог доспјећа, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

У саопштењу се додаје да, уколико се анализирају макроекономска кретања у претходној години и почетком ове године, евидентно је да је дошло до бржег опоравка привреде од очекиваног, што има позитиван утицај на кретање буџетских прихода, посебно прихода од пореза на добит.

У Приједлогу ребаланса планирани су порески приходи 3,352 милијарде КМ, што је повећање од 10,9 одсто или 330,7 милиона КМ у односу на планирани буџет за 2022. годину.

Приход од пореза на добит износиће 312,5 милиона КМ, што представља раст од 25,4 одсто или 63,3 милиона КМ у односу на планирано буџетом за ову годину.

У складу са опредјељењем Владе Републике Српске, ребалансом је планирано увећање бруто плата запослених у јавном сектору за 10 одсто од маја ове године, те је су планирани расходи за лична примања увећани за 55 милиона КМ у односу на планирани буџет.

У складу са опредјељењем Владе Републике Српске, планирано је увећање свих социјалних давања за 10 одсто од маја, те су дознаке планиране у износу од 265,5 милиона КМ и увећане су за 17,9 милиона КМ у односу на планирани буџет.

Увећане су дознаке за мјесечни борачки додатак, у износу од 6,5 милиона КМ, текуће дознаке за породичне, личне и цивилне инвалиднине за 4,9 милиона КМ, текуће дознаке за незапослене демобилисане борце млађе од 60 година, за пет милиона КМ, као и дознаке за унапређење материјалног положаја бораца са навршених 65 година живота, које су увећане за 0,7 милиона КМ.

Дознаке по основу пензијског осигурања у Приједлогу ребаланса буџета су планиране у износу од 1,360 милиона КМ и оне су у односу на буџет за 2022. годину увећане за 89,8 милиона КМ. Дознаке по основу пензијског осигурања су планиране према досадашњем кретању броја корисника пензија, очекиваног броја корисника у наредном периоду, те планираним увећањем од 10 одсто од маја.

Планирано је и повећање трансфера Фонду за здравствено осигурање за здравствену заштиту бораца, војних инвалида, породица погинулих бораца и цивилних жртава рата, у износу од 3,2 милиона КМ, те трансфер јединицама локалне самоуправе за социјалну заштиту, у износу од три милиона КМ и за личне инвалиднине у износу од 1,5 милиона КМ.

Субвенције у Приједлогу ребаланса буџета за ову годину планиране су у износу од 138,8 милиона КМ и увећане су за 23,2 милиона КМ, првенствено због повећања плата запослених, у износу 23 милиона КМ.

Грантови су у Приједлогу ребаланса планирани у износу од 184,5 милиона КМ и већи су за 84,7 милиона КМ у односу на планирани буџет. У оквиру ове групе расхода увећани су грантови у оквиру Јавних инвестиција у износу од 74,9 милиона КМ, грантови у оквиру Министарства здравља и социјалне заштите, у износу од 2,3 милиона КМ, грантови у оквиру Министарства породице, омладине и спорта, у износу од 4,1 милиона КМ, те грант у оквиру Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, у износу од 1,5 милиона КМ.

Влада Републике Српске донијела је данас Одлуку о измјени одлуке о најнижој плати у Републици Српској за 2022. годину, према којој најнижа плата у Републици Српској износи 650 КМ, умјесто досадашњих 590 КМ.

Детаљније о данашњој сједници Владе Српске можете прочитати овдје.