latinica  ћирилица
19/05/2022 |  15:39 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Вишеград: 30 година од формирања Друге подрињске бригаде ВРС (ВИДЕО)

У Вишеграду је данас обиљежено 30 година од формирања Вишеградске бригаде Војске Републике Српске. Одржана је и свечана академија.
Вишеград - обиљежено 30 година од формирања Вишеградске бригаде - Фото: СРНА
Вишеград - обиљежено 30 година од формирања Вишеградске бригадеФото: СРНА

Демобилисани борци су се присјетили ратног пута бригаде. У Одбрамбено –отаџбинском рату борила се на готово свим ратиштима широм Републике Српске

- Данас је 30 година од стварања Републике Српске и њене војске. 30 година није мали период, то је период када се отварају сви архиви да се установи истина о неким историјским догађајима. Ми смо били креатори те историје , и мени је драго да у тој нашој историји ништа није било сакривено. Све је било је транспарентно, јасно и отворено. Ми и данас на исти начин наступамо и ја желим да Република Српска живи вјековима - рекао је генерал-пуковник Винко Пандуревић, командант Друге подрињске бригаде ВРС.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Александар Савић рекао је да је ово велики дан за град, Републику Српску, Војску Републике Српске, јер се слави 30 година слободног Вишеграда.

- Захваљујем се свима који су нас на неки начин обрадовали да послије толико година имамо свој град.Х вала онима који су дали своје животе, борцима, инвалидима и грађанима који су били једна породица од 1992-1996 све наше жалости и радости дјелили смо заједно тих дана - додао је Савић.

Друга подрињска бригада имала је око 1.600 бораца. Њих 145 је страдало, а преко 200 рањено.

- Не смијемо дозволити да заслуге свих бораца падну у заборав. Данас је важан јубилеј и битно је да сачувамо нашу историју од заборава и пренесемо је на млађе нараштаје - истакао је Младен Ђуревић начелник општине Вишеград.

Поводом јубилеја указано је на значај ове јединице из састава Дринског копуса, и њен немјерљив допринос у одбрани Републике Српске.