latinica  ћирилица
19/05/2022 |  15:49 ⇒ 21:59 | Аутор: РТРС

Вишковић: Двије милијарде уговорених послова са кинеским компанијама (ВИДЕО)

Влада преговара са двије кинеске компаније о пројекту изградње соларне електране у Српској.
Вишковић са кинеским привредницима - Фото: РТРС
Вишковић са кинеским привредницимаФото: РТРС

Радови би требало да почну у септембру.

Република Српска тренутно има двије милијарде марака уговорених послова са кинеским компанијама у БиХ, који су у фази припреме за извођење радова . У току су преговори за изградњу фабрике папира и фабрике за производњу цемента.

- Тиме бисмо ријешили снабдијевање већег дијела корисника Републике Српске и у приватном и јавном сектору како би имали јефтинију енергију, чистију, зелену енергију, а да Српска остане у кондицији и позицији да што више тренутно произведене енергије пласирамо на свјетско и европско тржиште. Ми водимо разговоре и на тему да се овдје организује и производња панела и да имамо двоструке бенефите везано за ту врсту приче - рекао је Радован Вишковић предсједник Владе Републике Српске.

Представник Асоцијације кинеских привредника у БиХ Чен Јухан рекао је да је циљ формирања асоцијације да пружи услугу кинеским предузећима за разне пројекте који се односе на изградњу инфраструктуре у Републици Српској.

- Наша компанија "Енерџи Чајна" заинтересована је за улагање и учествовање у пројекту. Нудимо потписивање оквирног уговора о соларној и вјетроелектрани и финансирање пројекта од почетка до краја - додао је он.

Кинески амбасадор у БиХ Ђи Пинг рекао је новинарима да компаније из Кине имају вишегодишњу сарадњу са Републиком Српском, као што је пројекат изградње термоелектране Станари, изградња ауто-пута Бањалука – Приједор, изградња хидроелектране "Улог".