latinica  ћирилица
19/05/2022 |  16:03 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

Сјећање на славни пут Треће петровачке бригаде (ВИДЕО)

У Дринићу је обиљежена 30. годишњица оснивање Треће петровачке лаке пјешадијске бригаде.
Сјећање на Трећу петровачку бригаду - Фото: РТРС
Сјећање на Трећу петровачку бригадуФото: РТРС

Служен је парастос за 257 бораца и положени вијенци на Спомен обиљежје погинулим борцима.

Син Николе Ћукића, Горан, погинуо је на бихаћком ратишту. Никола каже да је његов син био велики борац и да је одликован за храброст.

Драго Галин, предсједник Борачке организације општине Петровац/Дринић, рекао је да је у редовима Треће петровачке бриграде било око 3.500 бораца, док је са подручја петровачке општине 1992. године у одбрану својих огњишта кренуло око 4.000 бораца.

Петровачка бригада је ратовала на свим правцима зоне одговорности 2. Крајишког корпуса. Њене јединице биле су и на сарајевском ратишту на Игману, тако да је бригада имала тежак пут , подсјетио је Галин.

Учесници обиљежавања 30. годишњице Треће петровачке бригаде посјетили су и Спомен собу у Дринићу.

Драго Ковачевић, начелник општине Дринић, рекао је да га охрабрује то што и младе генерације поштују и његују сјећање на српске борце и њихову жртву.

Немања Давидовић, предсједник Скупштине општине Босански Петровац, одајући пошту погинулим борцима и с поштовањем обиљежавајући Дан Треће петровачке бригаде и њену 30-годишњицу, навео је и да је његов дјед положио живот као припадник ове бригаде.

- Да није било његове жртве и свих ових бораца који су положили животе, питање је да ли бих и ја сада био овдје - искрен је Давидовић.

Поводом годишњице ове бригаде, објављена је монографија "Свјетлост у тами" аутора Предрага Цупаћа о погинулим и преминулим борцима из Петровца.