latinica  ћирилица
19/05/2022 |  17:04 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Тегелтија у Њујорку на Међународном форуму о миграцијама (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је на Међународном форуму о прегледу миграција у Њујорку да очекује да ће овај скуп бити увод у дефинисање могућих будућих смјерница за систем УН у провођењу Глобалног компакта о миграцијама, али поштујући државне политике и приоритете сваке чланице.
Тегелтија у Њујорку - Фото: РТРС
Тегелтија у ЊујоркуФото: РТРС

Захваливши за позив за учешће на овом скупу, Тегелтија је у обраћању на пленарној сесији Међународног форума о прегледу миграција нагласио да Форум доживљава као платформу за дискусију, размјену искустава, прилику за упознавање и нове договоре, те да је као такав драгоцјен.

- Глобални компакт је уско везан за Агенду 2030 и то је оно што нам је заједничко, али, сложићемо се, имплементација је свакако индивидуална и посебна за сваку земљу па и БиХ из које долазим гдје посебно водимо рачуна о уставним надлежностима свих нивоа власти. Једна од кључних ријечи које сам чуо ових дана је "сарадња" и, заиста, сарадња је један од универзалних принципа и алата, те позивам да је добро искористимо и унаприједимо - нагласио је Тегелтија.

Када је ријеч о овој тематици, Тегелтија је навео да је Савјет министара у претходом периоду усвојио Стратегију интегрисаног управљања границом и Акциони план провођења Стратегије интегрисаног управљања границом у БиХ за период 2019-2023. година.

- Ријеч је о новом стратешком документу који је у највећој мјери усклађен са европским моделом интегрисаног управљања границом, те као такав представља скуп потребних мјера и активности како би се створио ефикасан и координисан систем контроле границе од свих надлежних агенција, а све с циљем осигурања несметаног протока људи и роба преко државне границе уз спречавање свих облика незаконитих радњи повезаних са преласком границе - појаснио је предсједавајући Савјета министара.

Он је навео и да се приступило изради новог нацрта Закона о граничној контроли који би био усаглашен са "акијем" и о њему предстоји изјашњење у предвиђеној процедури.

- Имајући у виду да су се израдом новог Закона о граничној контроли БиХ стекли услови за покретање конкретних активности на имплементацији АПИ/ПНР система, припремљена је Одлука за формирању међуагенцијске Радне групе за успостављање система за размјену података о путницима - додао је Тегелтија.

Он је истакао да је БиХ у протеклом периоду остварила значајан напредак када је ријеч о сарадњи са сусједним државама, те да се константно проводе активности на имплементацији Конвенције о полицијској сарадњи земаља југоисточне Еуропе.

- Континуирано се развија сарадња са сусједним државама имплементацијом постојећих и закључивањем нових споразума и проведбених протокола са Републиком Хрватском, Републиком Србијом и Црном Гором. То подразумијева и провођење Протокола о заједничким мјешовитим патролама са сусједним земљама - нагласио је предсједавајући Савјета министара.

Према његовим ријечима, у 2021. годину издато је укупно 9.827 дозвола за привремени боравак у складу са одредбама Закона о странцима што представља повећање од 18 одсто у односу на претходну годину, те да је забиљежен раст броја издатих радних дозвола за странце у односу на претходну 2020. годину, што се дијелом може повезати и са смањењем утицаја пандемије.

Он је додао да су информације о условима уласка и боравка странаца у БиХ објављене и ажурирају се на службеној вишејезичној /службени језици у БиХ и енглески језик/ веб страници Министарства безбједности.

Тегелтија је навео да је БиХ једна од ријетких европских земаља које су потписале Међународну конвенцију о заштити права свих радника миграната и чланова њихових породица и да, у складу са њеним одредбама, БиХ подноси периодичне извјештаје о имплементацији ове конвенције.

- БиХ од 2008. године на годишњем нивоу издаје документ под називом Миграцијски профил БиХ који има за циљ да обезбиједи Савјету министара увид у кључне трендове у области миграција. Миграције су хуманитарно, правно, али и политичко питање у глобалном контексту и томе смо свједоци - навео је Тегелтија.

Он је додао да су регуларне миграције и миграције у ширем контексту нешто са чиме се сви суочавамо и то је универзално, а поштовање суверенитета и унутрашње структуре сваке државе чланице је оно што провођење заједничких циљева чини индивидуалним.

- Са задовољством и великом пажњом саслушаћи сва обраћања и идеје, али и потенцијалне проблеме за која заједнички можемо покушати наћи рјешења, свјесни чињенице да нико одмах и сада нема одговоре на сва питања нити планове за све евентуалне ситуације, зато су, између осталог, овакви форуми корисни - закључио је предсједавајући Савјета министара и захвалио УН и ИОМ у БиХ на сарадњи и пружању помоћи властима у БиХ, али и на томе што се као учесници на Форуму у Њујорку осјећају као партнер.