latinica  ћирилица
19/05/2022 |  17:27 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

Спомен соба у Бањалуци у знак сјећања на борце Првог батаљона Војне полиције (ВИДЕО)

Удружење "Први батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске" у Бањалуци је отворило спомен собу у знак сјећања на страдале саборце.
Спомен соба у Бањалуци у знак сјећања на борце Првог батаљона Војне полиције - Фото: РТРС
Спомен соба у Бањалуци у знак сјећања на борце Првог батаљона Војне полицијеФото: РТРС

У борбама је погинуло 69 припадника батаљона, а 410 их је рањено.

Први батаљон основан је 11. септембра 1991. године као Пети батаљон Војне полиције Петог корпуса ЈНА. Имао је кључну улогу у пробоју "Коридора живота".

Предсједник Удружења "Први батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса ВРС" Жељко Зорић рекао је да је циљ отварања просторија Удружења да се сачува успомена на ратни пут ове јединице, као и да се подстакну младе генерације из свих народа да дођу у овај спомен простор и виде које се зло догађало у протеклом рату и да они у миру преузму борбу да се исте или сличне ствари никада више не догоде на овим просторима.

Предсједник Скупштине овог удружења Лазар Ритан рекао је да је основни циљ Удружења да баштини ратну традицију Првог батаљона Војне полиције Првог крајишког корпуса и да је преноси на младе генерације и потомке.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је Први батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске био елитна јединица Војске Републике Српске, која је имала велике успјехе, али и губитке у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

- На ратном путу од 400 припадника Првог батаљона Војне полиције 69 је погинуло, док су готово сви преживјели припадници ове јединице били два пута рањавани - рекао је он.