latinica  ћирилица
19/05/2022 |  19:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Недвосмислено идемо ка ЕУ, Унија најзначајнији партнер

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Србија у потпуности опредијељена да буде на европском путу и да је циљ пуноправно чланство у ЕУ, те навео да је ЕУ далеко највећи инвеститор и трговински партнер Србије.
Шарл Мишел и Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Шарл Мишел и Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Вучић је, након разговора са предсједником Европског савјета Шарл Мишелом, рекао да грађани Србије треба да знају да то није само емоционално питање, већ питање разума и вриједности.

Подсјетио је да је робна размјена у прошлој години са ЕУ износила 31 милијарду евра, а роба услуга 37 милијарди евра.

ЕУ, према његовим ријечима, учествује у укупној трговини са више од 60 одсто.

Вучић је пренио да је у првих четири мјесеца ове године повећана трговинска размјена за 33 одсто и да је достигла 9,1 милијарди евра, те је процјена да ће у наредне три године бити изнад 50 милијарди евра.

- То говори о значају ЕУ, државама чланице, фабрикама које граде у нашој земљи, извозу који остварујемо, увозу робе. Највећи извоз и увоз имамо са у ЕУ. ЕУ је убједљиво највећи инвеститор у нашој земљи са 67 одсто удјела - рекао је он.

Нагласио је да то грађани треба да знају, и да мора да буде фер и покаже поштовање према новцу и према свему што је ЕУ овде учинила.

- Хвала на структурним и суштинским промјенама у земљи - казао је он.

Вучић је посебно пожелио добродошлицу Мишелу Србију и нагласио да то не говори из куртуазних разлога, већ што искрено мисли и осјећа да је његова посјета у овом тренутку веома значајна за будућност земље.

- Посебно сам захвалан Мишелу што је увијек био спреман да чује аргументе српске стране макар се с њима не слагао, што је увијек имао не само довољно времена, и што је показивао довољно пажње и жељу да идемо брже у ЕУ, што је све чинио личном снагом и угледом да ми проводимо реформе брже, али и да неке земље разумију зашто је важно да западни Балкан буде дио европског континента, не само у географском, већ у сваком смислу - истакао је он.

Вучић је указао да су данас заједно посјетили Научно технолоички парк који, каже, не би постојао да није би било занчајне помоћи ЕУ.

- Направићемо заједнички парк у Сарајеву, и вјерујем да ћемо за то добити додатну подршку ЕУ - додао је он.