latinica  ћирилица
19/05/2022 |  19:13 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Рафинерија у Броду остварила 80 одсто овогодишњег плана (ВИДЕО)

Гасификација Рафинерије нафте у Броду омогућила је велике пословне шансе овом предузећу.
Рафинерија Брод - Фото: РТРС
Рафинерија БродФото: РТРС

Производња и отпрема тзв. компримованог гаса обезбјеђује добар пословни резултат. Већ су остварили 80 одсто овогодишњег плана.

Нестро групација инвестирала је и у Рафинерију нафте у Броду. Реализован је један од већих пројеката, вриједан такође 16 милиона евра.

- Завршили смо велики пројекат гасификације Рафинерије нафте Брод, изградили смо и пустили у рад постројење за производњу компримованог гаса, почели смо да у индустријском капацитету испоручујемо тај гас нашим потрошачима - навео је Андреи Складчиков, директор Оптима групе.

Гас се, између осталог, користи и као алтернативно гориво за гријање и покретање возила. Капацитет овог постројења је 40 милиона метара кубних годишње.

- Дневне количине су за сада од пет до 10 хиљада кубних метара, мјесечно 100.000, када почне сезона гријања требало би се повећати од 400 до 500 хиљада мјесечно - наводи Никола Мичић, руководилац Службе за гас.

Александар Иванковић, комерцијални директор Оптима групе, истиче да је већ испуњено 80 одсто плана.

- Закључили смо договор са корисницима, чиме смо затворили и 20 одсто од плана - додао је Иванковић.

Овај гас се превози у специјалним возилима. За сада Рафинерија у Броду располаже са два тегљача и шест приколица. Мичић је рекао да је за сљедећу годину планирана набавка још 10 приколица и три тегљача.

Све ово иде у прилог чињеници да Нестро групација на овим просторима наставља велике пројекте и инвестиције.