latinica  ћирилица
19/05/2022 |  19:21 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Додик: Санкције Русији неће бити уведене док сам ја у Предсједништву БиХ (ВИДЕО)

Република Српска је под свакодневним притисцима да уведе санкције Русији. Колико год буде коштала политика неутралности, нећемо пристати на игру Запада која хаотичним захтјевом о придруживању санкцијама Русији покушава да сузбије све веће руске границе, рекао је српски члан Предсједништва Милорад Додик у интервјуу за Спутњик.
Милорад Додик (Фото:  EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Милорад Додик (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Наглашава да БиХ није увела санкције Русији јер о том питању није било консензуса Предсједништва, те да консензуса неће бити док год је он у Предсједништву.

Додик истиче да декларативно дате сагласности бошњачких амбасадора који у међународним организацијама наступају "соло" нису обавезујуће за БиХ.

Да је на нивоу фантације прича опозиције о санкцијама које је БиХ наводно увела Русији, потврдио је, каже Додик, руски амбасадор Игор Калабухов, али и предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, који је Србе оптужио за блокаду санкција Русији.

- БиХ није увела ниједну од санкција према Русији у складу са Уставом и унутрашњом процедуром. Наравно да ту постоји проблем - кад се неки од муслиманских амбасадора појави на неком састанку Запада, Запад то славодобитно посматра и гледа као неку врсту побједе. То што они стварају проблем унутар БиХ говори колико је њима стало до БиХ, а они су створили озбиљан проблем чињеницом да су допустили да се унилатерално разбије основа Дејтонског споразума, а то је консензус - наглашава Додик.

Додик поручује да без консензуса нема ни одлуке. Према Уставу БиХ, једино надлежно тијело за утврђивање спољне политике је Предсједништво БиХ, а усаглашених ставова није било.

Додик истиче да је одбијен његов приједлог да питање сукоба у Украјини буде увршетно у дневни ред сједнице Предсједништва БиХ. Умјесто да БиХ званично заузме неутралан став о питању руско украјинског сукоба, два члана Предсједништва одбијају захтјев, вјерујући у свемогућу моћ запада, каже Додик. Тиме БиХ ризикује да постане колатерална штета, попут Украјине.

- Тражим неутралан став, да се не мијешамо у те ствари да не пратимо политике Запада, него да покушамо да будемо изван спекулација и избјегнемо било какву економску штету и политичку. Из низа разлога сматрам да БиХ неће увести санкције док ја сједим у Предсједништву БиХ - поручује Додик.

Хаотични захтјев Запада о придруживању санкцијама говори о њиховом страху о нарастајућим руским границама. Зато, каже Додик, улажу милијарде у наоружање које пласирају Украјини. У таквим глобалним подјелама, Република Српска мора се држати по страни.

- Зато је најважније да ми очувамо стабилност и мир, а то значи - нема санкција за Русију, хомогенизација Срба у Републици Српској око програма који гарантује стабилност и мир и покушаја да се обезбиједи враћање надлежности које Српској по Уставу припадају - истиче Додик.

Додик је реккао да не вјерује у БиХ и да једино што може у БиХ самостално да живи је Република Српска.

Коментаришући најављену посјету предсједника Европског савјета Шарла Мишела, Додик је рекао да не очекује да ће бити помака у преговорима о изборној реформи.