latinica  ћирилица
19/05/2022 |  22:47 | Аутор: РТРС

Обиљежено 30 година Прве мајевичке бригаде

У Угљевику је данас обиљежена 30. годишњица формирања Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске.
Помен борцима Мајевичке бригаде - Фото: РТРС
Помен борцима Мајевичке бригадеФото: РТРС

Служен је помен и положени вијенци на споменик погинулим борцима, а у Центру за културу организована је свечана академија на којој је указано на велики значај ове јединице за одбрану српских територија на Мајевици.

Демобилисани борци Прве мајевичке бригаде и грађани Угљевика сјетили су се ратног пута ове јединице на коме је живот изгубио 301 борац, а рањено њих 648. Бригада је одликована Орденом Немањића, као и погинули први командант бригаде пуковник Милан Јовић.

Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић рекао је да је кроз бригаду прошло до 3.500 часних бораца, њен командант пуковник Јовић храбро је погинуо на првој борбеној линији предводећи своје војнике, а за ратне заслуге одликован је Орденом Немањића.

У Одбрамбено-отаџбинском рату Прва мајевичка бригада борила се на подручју Мајевице, а највеће жртве имали су на одбрани релеја који је брањен и одбрањен све до НАТО агресије на положаје Војске Републике Српске.

Командант првог батаљона бригаде Ратко Ђурковић рекао је да су борци ове бригаде углавном били распоређени на планини Мајевици.

- Бригада је формирана 19. маја 1992. године одлуком штаба Војске Српске, имала је само на Мајевици седам офанзива. Бранили смо највећу коту Мајевице, Радио-релејни систем и до краја рата смо је одбранили - рекао је Ђурковић.

Формирање Прве мајевичке бригаде имало је само један циљ - да се сачува српски народ на својим вјековним огњиштима, речено је на свечаној академији. Поводом јубилеја указано је на значај ове јединице из састава Источно-босанског копуса и њен немјерљив допринос у стварању и одбрани Републике Српске.