latinica  ћирилица
20/05/2022 |  07:16 ⇒ 11:07 | Аутор: РТРС

Поново дозвољене посјете пацијентима у УКЦ Српске

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске од данас ће бити дозвољене посјете хоспитализованим пацијентима, а одлука је донесена усљед побољшања епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона.
УКЦ Српске - Фото: РТРС
УКЦ СрпскеФото: РТРС

Из ове установе саопштено је да су посјете дозвољене сваки радни дан од 16.00 до 17.00 часова, а суботом, недјељом и у дане државних празника од 10.00 до 12.00 часова.

У УКЦ-у наглашавају да пацијента може посјетити само једна особа.

Особе са било каквим респираторним симптомима не смију бити у посјети пацијентима, а на улазима у зграду УКЦ-а радник обезбјеђења контролисаће кориштење заштитне маске за лице.

Приликом доласка у клинику или одјељење, медицинска сестра или техничар ће на улазу узети податке од посјетиоца, односно попуниће образац који садржи име и презиме пацијента, име и презиме посјетиоца, те контакт телефон посјетиоца за случај појаве инфекције.

Такође, медицинска сестра/техничар вршиће надзор над провођењем препоручених мјера превенције инфекција, односно на улазу у болесничку собу потребно је да посјета дезинфикује руке и да се правилно користи заштитна маска.

Сваки посјетилац, као и пацијент, цијело вријеме посјете носиће заштитну маску преко носа и уста.

У Клиници за инфективне болести и Клиници за дјечије болести посјете ће се организовати преко терасе, као и раније, изузев на етажама гдје су смјештени пацијенти позитивни или суспектни на ковид.

Имунокомпромитованим пацијентима /онколошки, хематолошки, интензивне његе, инфективно одјељење на локацији Хирургија/ посјете ће се организовати у договору са начелником клинике или шефом одјељења, уз обавезно поштовање противепидемијских мјера.

У Клиници за гинекологију и акушерство, у новорођеначким одјељењима није био дозвољен улазак вањским посјетиоцима ни раније, тако да ће се наставити с том праксом, а у Одјељењима бабињара, на трећем и четвртом спрату, обављаће се кратке посјете на улазима у одјељења, уз наведене обавезне мјере превенције.

Посјете ће се ограничити по 15 минута за сваког пацијента, а у вишекреветним собама по 10 минута. Уколико један пацијент има више посјетилаца, посјета ће бити организована појединачно по 10 минута.