latinica  ћирилица
20/05/2022 |  09:27 ⇒ 11:45 | Аутор: sputniknews.com

Италија није уврстила у дневни ред сjеднице захтjев Приштине за чланство у Савjету Европе

Државни секретар у Министарству спољних послова Србије Немања Старовић изјавио је да Италија, која предсjедава Комитетом министара Савjету Европе, није уврстила захтjев Приштине за чланство у нацрт данашње сjеднице која се одржава у Торину.
Полиција у Торину уочи сједнице Комитета министара Савјета Европе (Фото: EPA-EFE/Tino Romano) -
Полиција у Торину уочи сједнице Комитета министара Савјета Европе (Фото: EPA-EFE/Tino Romano)

Старовић је за РТС рекао да то, нажалост, не значи да се не може десити да на самом почетку сjеднице, приликом утврђивања дневног реда, нека од држава чланица предложи да та тема ипак буде уврштена.

Наводећи да сjедници Комитета министара Савjета Европе у Торину присуствује и министар спољних послова Србије Никола Селаковић, Старовић је рекао да ће Србија учинити све што је у њеној моћи да заштити виталне националне интересе.

Додао је да је, ако би се и десило да у неком моменту, па и данас, да Комитет Савjета Европе двотрећинском већином покрене приступну процедуру за привремене институције из Приштине, тај процес изузетно захтjеван, компликован и да изузетно дуго траје.

- Дакле Комитет миннистара то пребацује даље у надлежност Парламентарне скупштине Савјета Европе, тамо је такође, потребна двотрећинска већина. Парламентарна скупштина пребацује трима надлежним комитетима, који потом расправљају, па се све се опет враћа на Парламентарну скупштину, захтијева се двотрећинска већина и у коначном кораку опет на Комитет министара Савјета Европе - објаснио је Старовић.

Према његовим ријечима, све то скупа не може да траје технички мање од годину дана, а врло је вјероватно да може трајати и много дуже.