latinica  ћирилица
20/05/2022 |  09:37 ⇒ 11:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: Дојаве о бомбама вид специјалног рата против Србије

Дојаве о бомбама којe посљедњих дана стижу на стотине су, према оцјени министра унутрашњих послова Србије Александра Вулина, вид специјалног рата против Србије, а напади су организовани и не раде се само из једног центра.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Ми смо лоцирали око 19 адреса са којих су те пријетње и дојаве стизале и о томе смо обавијестили и наше партнере у међународној заједници и оне земље из којих су напади долазили - рекао је Вулин гостујући на ТВ Пинк.

Навео је да се сви напади не могу открити и да се све ово ради преко више стотина хиљада разних сервера.

Најтеже је наћи оне починиоце који одмах по нападу униште опрему и тада се дође до зида, односно дође се до адресе, али не може да се дође до рачунара са кога је порука послата и справе која је то урадила која би евентуално могла да се повеже са неким човјеком.

Према његовим ријечима контрадиверзионе екипе стижу свуда, гдје буду позване, а ова област је регулисана тако да руководилац безбједности у објекту каже да ли је потребно или није урадити преглед.

- Ми у све веће и важне објекте сваког јутра пошаљемо екипу која за сваки случај прегледа има ли тамо нешто сумњиво. Тако радимо са мостовима, највећим тржним центрима, установама и када дође пријетња ми већ са великом сигурношћу знамо да је у питању лажна дојава - објаснио је Вулин.

Истакао је да су пријетње и дојаве усмјерене и да земљу економски оштете, јер, као је рекао, када је дојава у школи, родитељи напусте посао да дођу по дијете, а њихов посао трпи.

Када се пак евакуише тржни центар у њега муштерије више не улазе, а плате радника и кирије морају да се плате.

- Суштински циљ свих ових пријетњи јесте да Србија не одлучује самостално и да одлуке доноси под притиском и у страху. Сваки напад почиње са реченицом "зато што нисте увели санкције Русији, ми ћемо урадити ово или оно" - рекао је Вулин и додао да је ово јасна порука шта се очекује од Србије.

Оцијенио је да су овакве појаве болест савременог свијета са којом Србија мора да се носи и да је, када је о Србији ријеч, напад организован и покренут са јасним циљем, а толика ескалација напада није забиљежена нигдје у свијету.

- На њега се залијепе и разне психопате, па и малољетници. Ухапсили смо и шест наших малољетника који су дојављивали о подметнутим бомбама, а када смо их питали зашто су то урадили, рекли су да не знају - навео је Вулин.

Додао је да нико са сигурношћу не може да каже да су ове дојаве безопасне и зато се оне провјеревају, а од грађана се очекује стрпљење.

Вулин је истакао да је хиљаде полицијаца укључено како би се постигла максимална безбједност на Фајнал фору и да се на хиљаде гостију из Грчке, Турске, Шпаније, који поводом овог великог спортског догађаја бораве у српској престоници, осјећају сигурно.