latinica  ћирилица
20/05/2022 |  12:34 ⇒ 12:42 | Аутор: РТС

Шојгу: Расту пријетње НАТО-а, Русија формира 12 нових јединица и одреда

У зони одговорности у Западном војном округу Русије расте напетост и предузимамо интезивне мјере да се томе супротставимо, каже руски министар одбране Русије Сергеј Шојгу, поводом захтјева Шведске и Финске да буду примљене у НАТО, пише Спутњик, а преноси РТС.
Сергеј Шојгу (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Сергеј Шојгу (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

На колегијуму Министарства одбране Русије Шојгу је упозорио на то да САД и НАТО повећавају размјере оперативне и борбене припреме у близини руских граница и указао на то да у серији војних вјежби "Заштитник Европе" учествује више од 40.000 војника.

Како би се одговорило на пријетње на руским западним границама, до краја ове године у Западном војном округу ће бити формирано 12 нових војних јединица и одреда, рекао је Шојгу.

Говорећи о ситуацији у Украјини, Шојгу је истакао да се више од 1.900 украјинских националиста, блокираних у фабрици "Азовстаљ" у Маријупољу, предало руским снагама.

- Наставља се блокада фабрике "Азовстаљ". С територије челичане евакуисани су цивили које су тамо као таоце држали украјински националисти. Спасено је 177 људи, међу којима је 85 жена и 47 дјеце. Свима је указана адекватна медицинска и психолошка помоћ. Националисти блокирани у фабрици су почели да се предају. У овом тренутку положило је оружје 1.908 особа - рекао је Шојгу.