latinica  ћирилица
20/05/2022 |  13:08 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Министарство наложило враћање ученика у Бањалуку; Обуставили реализацију школе у природи

Након што је Министарство просвјете и културе Републике Српске информисано да је 12 од 103 ученика, који бораве на Јахорини, имало стомачне тегобе и температуру, наложено је Основној школи "Бранко Радичевић" да се одмах прекине извођење школе у природи, те да се ученици врате у Бањалуку, наводи се у саопштењу.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

- Обавијештени смо да је 12 oд 103 ученика Основне школе "Бранко Радичевић" Бањалука, који се у оквиру школе у природи налазе на Јахорини и смјештени у хотелу "Небојша", имало стомачне тегобе и температуру. Према информацијама које смо добили од руководства школе, ових 12 ученика је изоловано, медицински збринуто и налазе се под сталним надзором педијатра - наводи се у саопштењу ресорног министарства.

С обзиром да је недавно исте симтоме имао одређен број ученика Основне школе "Петар Кочић" из Приједора, Министарство просвјете и културе Републике Српске наложило је данас свим основним школама које су у оквиру организације школе у природи или екскурзије на Јахорини у наредном периоду договориле смјештај у хотелу "Небојша", да обуставе даљу реализацију ради бриге за здравље и безбједност ученика.

Министарство просвјете и културе Републике Српске затражило је данас да Републичка управа за инспекцијске послове у хотелу "Небојша" обави поново ванредни инспекцијски надзор и прегледа узорке хране и радних површина, те изврши ванредни санитарни преглед запослених радника како би се утврдио узрок оболијевања ученика који бораве у овом хотелу.

Подсјећају, да је организатор екскурзија и школа у природи руководство школе у сарадњи са савјетима родитеља и ученика, те да сваки родитељ потписује писану сагласност за извођење екскурзије и школе у природи.