latinica  ћирилица
20/05/2022 |  14:32 ⇒ 14:34 | Аутор: РТРС

Министарка финансија разговарала са делегацијом Европске комисије

Министарка финансија Републике Српске, Зора Видовић, разговарала је данас у Бањалуци са Василисом Марагосом, шефом Јединице за БиХ и Косово при служби за сусједство и преговоре о проширењу Европске комисије, наводи се у саопштењу.
Зора Видовић и делегација Европске комисије (Фото: Влада Српске) -
Зора Видовић и делегација Европске комисије (Фото: Влада Српске)

Тема разговора била је актуелна економска ситуацији у Републици Српској, те активности Министарства финансија и Владе Републике Српске.

- Економска ситуација у Републици Српској је стабилна, те су планиране мјере на сузбијању посљедица инфлације уврштене у Ребаланс који је упућен на разматрање и усвајање у Народној скупштини Републике Српске - истакла је Видовићева.

Како се у саопштењу наводи, мјере планиране Ребалансом се односе на повећање пензија и свих борачких и социјалних давања за 10 одсто, те повећање бруто плата запослених у јавном сектору за 10 одсто, од мјесеца маја 2022. године, а немају за циљ само ублажавање негативних ефеката инфлације, него се планираним активностима омогућава реализација капиталних инвестиција и измирење свих обавеза у складу са важећим законским прописима и динамиком њиховог доспјећа.

Током састанка је било ријечи и о Програму економских реформи БиХ за период 2022-2024. година, а министарка финансија је поручила да је Република Српска опредијељена да се и даље креће ка европском путу, уз стриктно поштовање механизма координације који је договорен у земљи, Устава и законима прописаним надлежностима.