latinica  ћирилица
20/05/2022 |  15:30 ⇒ 17:13 | Аутор: РТРС

Потписан Споразум који упућује официра за везу у Европол (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић данас су у Бањалуци потписали Споразум који упућује официра за везу из МУП-а Српске Александра Стјепановића у Европол чије је сједиште у Хагу.
Потписивање споразума - Фото: РТРС
Потписивање споразумаФото: РТРС

Лукач и Цикотић потписали су Споразум о условима и начину обрачуна и исплате плата, додатака и накнада за официра за везу БиХ при Европолу у Хагу.

Лукач је рекао да ће Стјепановић на квалитетан начин представљати све полицијске структуре БиХ у тој међународној полицијској институцији.

Истакао је да је МУП Републике Српске појединачно највећа полицијска структура у БиХ због чега је и дошло до избора да представник у Европолу из БиХ буде из МУП-а Републике Српске.

- На овај начин правимо велики искорак јер ћемо отворити једну нову врсту сарадње БиХ са Европолом која ће помоћи у нашим међународним акцијама у сарадњи са свим европским полицијама - истакао је Лукач.

Лукач је рекао да у складу са ратификованим споразумом још остаје да се успостави заједничка контакт тачка, да се опрема која се користи за сарадњу са Европолом налази у Дирекцији за координацију полицијских тијела, а у Министарству безбједности обезбијеђен простор гдје треба да буде заједничка контакт тачка.

Цикотић је рекао  да успостављање официра за везу БиХ са Европолом представља једну од важних карика у ланцу успјешних и корисних потеза које безбједносне структуре у БиХ чине за унутрашњу безбједност и међународну сарадњу.

- Официр за везу БиХ са Европолом радиће за безбједност БиХ, али и за међународну европску безбједност - истакао је Цикотић и пожелио Стјепановићу професионални успјех у Хагу.

Официр за везу БиХ са Европолом Александар Стјепановић рекао је да ће са његовим одласком БиХ и све полицијске структуре добити шансу и прилику да заједно са службеницима Европола и земљама његовим чланицама учествују у заједничком раду, јер тиме добијају нове алате за борбу против најтежих облика организованог криминала.