latinica  ћирилица
20/05/2022 |  17:31 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Из Српске поновљен став: Нећемо дозволити да БиХ уведе санкције Русији (ВИДЕО)

Република Српска неће дозволити да БиХ уведе санкције Русији – још једном је поновио српски члан Предсједништва, Милорад Додик, овај пут директно руском амбасадору у БиХ, Игору Калабухову, на састанку у Бањалуци.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Иако је и Калабухов раније рекао да Русија БиХ не сматра непријатељском државом, каквима сматра оне земље које су јој увеле санкције, из опозиције и даље тврде супротно, позивајуће се на изјаве појединих европских званичника.

Упркос бројним дезинформацијама које ових дана долазе из редова опозиције, видимо да Русија одлично разумије ситуацију и односе у БиХ, боље од многих политичара у опозицији који својим ставовима само срамоте нашу земљу, истакао је на Твитер профилу српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик након састанка са амбасадором Русије Игором Калабуховом.

Да одлично разумије тешке и компликоване односе унутар БиХ, Калабухов је показао примјетивши да релеватне институције нису донијеле ниједну одлуку у вези са овим питањем и да се ова тема заправо злоупотребљава у остваривању одређених политичких циљева.

- Мислимо да сви који тако кажу, имају своје политичке циљеве, а за нас ствар је једноставна. Сматрам да то није техничко, то је базично питање по коме мора бити консензус у БиХ, видимо да га нема, а није ни било никакве одлуке релевантних институција. БиХ није на листи непријатељских држава за Русију, односно ми сматрамо БиХ пријатељском државом - рекао је Калабухов.

Ова објашњења нису била довољно увјерљива лидеру опозиционог ПДП, Браниславу Бореновићу, па је појашњење, писаним путем, затражио од предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије и министарке иностраних послова Бисере Турковић. Имајући у виду да је, како каже, високи представник ЕУ за спољну политику, Жозеп Борељ, неколико пута поздравио чињеницу да се БиХ придружила усвојеним пакетима санкција против Русије, сматра да је неопходно да о томе буду упознати и изабрани представници у Парламентарној скупштини БиХ, као и домаћа јавност.

- Тражим да нам доставите детаљну информацију о свим одлукама и ставовима Савјета ЕУ које се тичу санкција Русији, којима се БиХ придружила. Такође, тражим да нам доставите информацију о временској динамици поступања институција БиХ надлежних за креирање спољне политике у вези са овим питањем. Због чињенице да је ово питање изазвало велике недоумице и пажњу јавности тражим да одговор доставите што је прије могуће - навео је Бореновић.

Бореновићев коалициони партнер, лидер СДС Мирко Шаровић, подсјетио је да БиХ нема статус кандидата за придруживање Европској унији, па нема би обавезу да слиједи политику Европске уније или Европске комисије, јасно поручивши да се његова странка противи увођењу санкција Русији.

- Ми као странка не подржавамо санкције ни против било кога јер смо их искусили на својим леђима. Сматрамо да БиХ не треба да уводе санкције било којој држави па тако ни Русији. Нисмо земља кандидат да бисмо слиједили политику Европске уније или Европске комисије. Уосталом, ако се и уводе санкције, неко треба да израчуна колико је то стотина милиона евра које бисмо изгубили због тога - сматра Шаровић.

Неутралност је и даље званичан став Српске , упркос притисцима Запада и бошњачке стране која прижељкује санкције Русији.

Препознато је то у руским круговима одакле долазе увјеравања да нема ниједног разлога да сарадња двије земље у области индустрије, пољопривреде, културе не буде настављена.

У прилог томе говори и чињеница да је српски члан Предсједништва, Милорад Додик, позван на јубиларни 25. Међународни економски форум у Санкт Петербургу.