latinica  ћирилица
20/05/2022 |  17:58 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Више од 80 одсто грађана Србије противи се увођењу санкција Русији (ВИДЕО)

Више од 80 одсто грађана Србије противи се уласку у НАТО и увођењу санкција Русији, показује резултат истраживања које је провела Нова српска политичка мисао.
Београд - Фото: ТАНЈУГ
БеоградФото: ТАНЈУГ

Увођење санкција Русији, Косово и Метохија, Европска унија и НАТО теме су истраживања, а једно од изненађења је и однос према уласку у Европску унију.

Против уласка Србије у НАТО је 87,2 одсто грађана, а 82,1 одсто је против увођења санкција Русији, рекао је Ђорђе Вукадиновић представљајући истраживање о томе шта Србија мисли о актуелним свјетским и домаћим темама. На питање да ли треба признати Косово у замјену за улазак у Европску унију 84,7 одсто испитаника сматра да то не треба учинити.

- Конфузије коју неко намјерно ствара у јавности. Прије свега политичари, а онда и медији и различити интересни центри служе и иду са тим да помуте јасноћу овог налаза - тврди Анђелковић.

А јасно се из налаза види и да је до одређених промјена дошло када је ријеч о подршци европским интеграцијама - "тврдих присталица" ЕУ има 20 одсто, "тврдих противника" око 35 одсто, док остатак грађана осцилира између "да" и "не".

У коначном збиру, 41,8 одсто грађана подржава европски пут Србије, док се 43,4 одсто противи.

- Посљедњих 12-13 година барем двије трећине грађана нема повјерење у ЕУ. Дакле, многи од оних који су раније говорили да су за улазак у ЕУ, истовремено на питање а да ли имају повјерење у ЕУ, одговорили су НЕ - навео је Слободан Јанковић, историчар.

Јасно је да институције доносе одлуку о даљем кретању ка Европској унији, односу према Косову и Метохији или увођењу санкција Русији, али оно што је показало истраживање, не смије се занемарити, каже Вукадиновић.

- Ово није сада закључак шта Србија треба да ради, ово је нешто што ми просто нудимо као тему и као налаз око којег треба да се поведе расправа - поручио је Анђелковић.

Питање санкција Русији је "важно питање", које показује да су грађани апсолутно против увођења санкција и да власт нема никакву подршку за такав потез. Србија ће тек да трпи посљедице, али већина свијета, прије свега "онај дио свијета који расте", не уводи санкције Русији, кажу из Нове српске политичке мисли и додају да је највећа криза управо на Западу.