latinica  ћирилица
20/05/2022 |  19:13 ⇒ 21:35 | Аутор: РТРС

Додик предложио селекцију 14 приоритета (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик предложио је данас на састанку са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом да се направи селекција 14 приоритета и заврши пет, шест који су важни да би БиХ добила кандидатски статус.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- То би значило нову наду. Европска комисија је била преоштра према БиХ - рекао је Додик након састанка са предсједником Европског савјета Шарла Мишела.

Он је додао да укупна глобална ситуација даје мало шансе за нека рјешења, те навео како су неке земље алплицирале за чланство.

Додик је истакао да је и Мисија Алтеа била корисна и треба да остане у формату који данас јесте.

- Сагласни смо да је потребно очувати мир и стабилност и то нема никакву алтернативу, покушати обезбиједити ланце снабијевања  рекао је Додик.

Додик је рекао да очекује да сукоб у Украјини буде што прије завршен, као и да БиХ остане неутрална.

Мишел је истакао да је вријеме за нови замах у напретку европских интеграција, те најавио да у јуну имају састанак чланица са лидерима земаља западног Балкана.

Састанак са Мишелом (Фото: РТРС)

- Морамо наћи начин да убразмо процес европских интеграција и да убрзамо реформе - рекао је Мишел и додао да ће то донијети нове бенефите.

Западни Балкан, БиХ, је један од највиших приоритета за ЕУ, рекао је Мишел и додао да вјерује у будућност БиХ као суверене земље.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић је рекао да је Мишел први пут у БиХ, те истакао да се данашњи састанак одвијао у смјеру потребе да се све државе западног Балкана што прије интегришу у ЕУ.

- На данашњем састанку је јасно речено да БиХ и све државе на западном Балкану имају европску перспективу - рекао је Џаферовић.