latinica  ћирилица
20/05/2022 |  19:24 ⇒ 19:25 | Аутор: СРНА

Додик: Храброшћу исписане странице постанка Српске

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је Удружењу грађана "Пријатељи Илијаша" јубилеј вриједан дивљења - 30. година од оснивања Војске Републике Српске и њеног стратешки значајног одсјека - Илијашке бригаде, чијих је 539 бораца положило живот за Републику Српску.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Нажалост, због унапријед преузетих неодложних обавеза, нисам у могућности да на прави начин одговорим за указану част и присуствујем обиљежавању овог важног догађаја, али ме то не спречава да се подсјетим суштинске вриједности Илијашке бригаде, чији су чланови, вођени неустрашивом храброшћу и љубављу према отаџбини, поносно исписали странице постанка Републике Српске - навео је Додик.

Додик је истакао да је данас значајан датум који је прилика за подсјећање на догађаје и тренутке који су оставили дубок и неизбрисив траг у српској историји, присјећајући се храбрих борби војника, витезова Војске Републике Српске, који су дали најснажнији допринос и уткали се у темељ слободе на овим просторима.

Додик је указао да је у току Одбрамбено-отаџбинског пата храбри српски војник Илијашке бригаде 539 пута положио живот за Републику Српску.

- 539 пута није марио за личну, већ за судбину своје државе, у племенитој витешкој борби за одбрану своје породице, будућих генерација, вјековних огњишта и слободе своје отаџбине, по којој сада мирним корацима корачају новорођена покољења, којима као посебан и свети завјет преносимо многе потресне истине о најхрабријим које је Република Српска икада имала и који су за њу дали животе - истакао је Додик.

Он је нагласио да Срби, носећи у срцу и мислима спомен на свијетле тренутке српске историје, исписане у Илијашкој бригади, постају дубоко свјесни чињенице да је њихова борба на овим просторима постала перманентан симбол храбрости, истрајности, слободе и правде, које његују и преносе на сва будућа покољења отаџбине.

- Никада не заборављајући херојство, храброст, част и одважност припадника Војске Републике Српске и Илијашке бригаде, изражавам своју посебну захвалност према онима који су своје животе и дијелове тијела уградили у темеље настанка Републике Српске и који су заслужни за мир и слободу у њој. Још једном Вам срдачно честитам велики јубилеј, уз спомен на јуначке дане Војске Републике Српске, те Вам упућујем изразе мог дубоког уважавања - навео је Додик.

Додикова честитка прочитана је вечерас присутнима на свечаној академији у бијељинском Центру за културу "Семберија" уприличеној поводом Дана илијашке бригаде.

Испред спомен-обиљежја у порти Манастира Свете Петке у Бијељини, гдје су уклесана имена 1.264 погинулих српских бораца и цивилних жртава рата са подручја општина Илијаш, Вогошћа и Рајловац, данас је служен парастос, прислужене свијеће и положени вијенци.