latinica  ћирилица
20/05/2022 |  19:57 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Међународни дан пчела обиљежен и у Српској (ВИДЕО)

Међународни дан пчела обиљежен је и у Српској. Стручњаци су поручили да су климатске промјене и прекомјерна употреба пестицида довели до њиховог нестанка.
Пчеларство - Фото: РТРС
ПчеларствоФото: РТРС

Још од малих ногу, Душко Радановић гаји неизмјерну љубав према пчеларству. У раду са медоносним радилицама, помаже му брат. Ова година је , каже, обећавајућа за пчеларе, очекују да ће приноси меда бити изузетни.

- Има дана да добра друштва донесу око седам до осам нектара. Сада је фаза багрема. Посљедње године нису биле повољне због климатских промјена - рекао је Радановић.

И док медарице производе мед - дивље пчеле задужене су за храну.

- Значи, не прикупљају мед, већ утичу на калитет и приносе воћа и поврћа - изјавио је виши лаборант на Пољопривредном факултету УНИБЛ Петар Николић.

Научна истраживања показују да усљед климатских промјена пчеле изумиру, или се селе према сјеверу Европе и Америке, онако како се и очекује уз климатске промјене. И људски фактор утиче на њихове здравље и опстанак.

 -Климатске промјене, превентивна употреба пестицида може тим вриједним створењима да одмогне, а самим тим и нама - каже проректор за људксе и материјалне ресурсе УНИБЛ Далибор Кесић.

 Стручњаци упозоравају, нестану ли пчеле , на планети Земљи неће опстати ни човјек. Без пчела, нема опрашивања, не би било плодова, хране, па ни људи!