latinica  ћирилица
21/05/2022 |  08:20 ⇒ 09:14 | Аутор: СРНА

Прикупљање средстава за обнову храма у Отишићу у Далмацији

Удружење крајишких Срба "Прело" из Чикага организује данас крајишко прело на којем ће бити прикупљана средства и за обнову храма и парохијског дома у Отишићу у Далмацији.
Пјесмом кроз Крајину, Илиноис - Фото: РТРС
Пјесмом кроз Крајину, ИлиноисФото: РТРС

Светозар Данчуо из Удружења "Прело" из Чикага потврдио је Срни да ће ово удружење помоћи обнову српских светиња у Далмацији и САД.

- Удружење Прело обиљежава 20 година постојања и организује Крајишко прело у сали манастира Нова Грачаница код Чикага. Прикупљаће се средства за обнову храма и парохијског дома у Отишићу, за изградњу храма Светих Српских мученика у Мећувоћу и за Српски центар Светог Николе у Лајонсу код Чикага - рекао је Данчуо.

Удружење "Прело" је покренуло акцију прикупљања средстава за обнову храма Светог Архангела Михаила у Отишићу и на подручју цијеле Америке, а акција траје до 31. маја.

Данчуо је навео да ће у оквиру прела бити организована и изложба "Знаменити Срби Далмације" аутора Милорада Кураице, али и богат културно-забавни програм.

Из Иницијативног одбора обнове храма у Отишићу су навели да је до сада прикупљено више од 80.000 КМ, али да то није довољно, те истичу да акција прикупљања средстава и даље траје.

Удружење крајишких Срба "Прело" из Чикага, иако једно од најмлађих српских организација у Америци, по активностима је међу водећим на ширем подручју Чикага.