latinica  ћирилица
21/05/2022 |  11:07 ⇒ 11:07 | Аутор: СРНА

Рунић: Манифестација неће бити под Титовом пећином због опструкција

Начелник општине Дрвар Душица Рунић рекла је Срни да ове године обиљежавање 78 година од Десанта на Дрвар по први пут у историји неће бити организовано у оквиру Спомен-комплекса "25. мај" под Титовом пећином због политичких опструкција.
Душица Рунић - Фото: РТРС
Душица РунићФото: РТРС

Рунићева је навела да ће, умјесто тога, на платоу код порушеног Споменика жртвама фашистичког терора 1941-1945 достојанствено бити обиљежен овај важан датум у историји и показано поштовање према онима који су за слободу дали животе.

Према њеним ријечима, нови директор Центра за културу и спорт Бранко Јанкелић ставио се у службу политичког директора, па тако није дозволио општини Дрвар, Дрварчанима и гостима да обиљежавање овог историјског догађаја, по коме је Дрвар препознатљив широм свијета, буде организован под Титовом пећином због, како је навео, неисплаћених плата радницима.

- Општина Дрвар санирала је дуговања према Јавној установи Центар за културу и спорт која је та установа имала и према радницима, потражиоцима и Пореској управи. Тиме су створени сви неопходни предуслови да ова установа може пословати позитивно и сама обезбјеђивати приходе. Међутим, прихода у ова три-четири мјесеца новог руководства нигдје, али повећања расхода, ненамјенског трошења средстава и извршења прљавих налога свуда - истакла је Рунићева.

Рунићева је упитала како неисплаћене плате радницима нису биле препрека када се постављао приватни шатор за прославу рођендана у Спомен-комплексу, који је заштићени културно-историјски споменик на нивоу БиХ, или када је у биоскопској сали Радничког дома организован предреферендумски политички скуп.

Она је истакла да ће Дрвар, упркос политичким опструкцијама, обиљежавати значајне датуме и догађаје.

У Дрвару се 25. маја обиљежава 78 година од неуспјелог Десанта на Дрвар.