latinica  ћирилица
21/05/2022 |  12:44 ⇒ 12:50 | Аутор: СРНА

Каић: За сада нема сумњи на мајмунске богиње

Епидемиолог Хрватског завода за јавно здравство Бернард Каић рекао је да у Хрватској за сада нема сумњи на мајмунске богиње, које су потврђене у 12 земаља.
Загреб (фото: EPA-EFE / ANTONIO BAT) -
Загреб (фото: EPA-EFE / ANTONIO BAT)

- Ако се сумња ових првих дана појави, вјероватно ћемо узорке морати слати у иностранство, али у року од неколико дана очекујемо да успоставимо властиту дијагностику. У току је набавка реагенса тако да ћемо и сами то моћи да радимо - изјавио је Каић за ХТВ.

Он каже да у Хрватској тренутно нема лијека за лијечење мајмунских богиња који је регистрован у ЕУ.

- Расправља се на нивоу ЕУ о томе да се убрзано набави, тако да ћемо вјероватно кренути у набавку да имамо барем мале количине у случају да затреба - навео је Каић.

Он је додао да вакцина против мајмунских богиња не постоји, а да вакцина против великих богиња солидно штити и против мајмунских богиња.

- То исто немамо у Хрватској, 45 година нам није требало, али расправља се сада о набавци - стакао је Каић.

Одговарајући на питање да ли пријети нова епидемија, Каић је рекао да свакако постоји могућност уноса и преношења.

- Људи су код ове болести заразни у вријеме када су болесни, нема преноса инфекције прије него што човјек оболи. Ако се људи буду пазили да не ступају у полне односе када су болесни, вјерујем да ће ширење бити ограничено - додао је Каић.

Каић је рекао да се већина до сада утврђених заражених пацијената у свијету највјероватније заразила полним контактом и то су углавном мушкарци који су имали полне контакте са другим мушкарцима.

Према његовим ријечима, то не искључује могућност да се било ко други зарази на тај начин, а заразу мајмунским богињама јако је тешко препознати, поготово у почетку.

Свјетска здравствена организација саопштила је да је око 80 случајева мајмунских богиња потврђено у 12 земаља и да се истражује још 50 сумњивих случајева.