latinica  ћирилица
21/05/2022 |  13:30 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Додик: "Аеро-митинг" важна манифестација, наставак помоћи Аеро-клубу "Приједор" (ВИДЕО)

"Аеро-митинг Приједор 2022" окупио је учеснике из земаља региона у стандардним приказима летења спортских летјелица и једрилица. Ова ваздухопловна манифестација организована је у оквиру обиљежавања 80 година од оснивања прве партизанске авијације и 70 година постојања Аеро-клуба "Приједор".
Додик у Приједору - Фото: РТРС
Додик у ПриједоруФото: РТРС

Манифестацију је отворио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик који је оцијенио да је "Аеро-митинг" важна манифестација и да њен организатор Аеро-клуб "Приједор" заслужује друштвену, локалну и јавну пажњу.

- Драго ми је што се овдје одржава ова традиција. Идентификација Приједора без Аеро-клуба је некако испразна и зато је потребно да оволико људи прати те активности. Нешто смо помагали и требало би и даље - рекао је Додик.

Додик је нагласио да Аеро-клуб "Приједор" заслужује друштвену, локалну и јавну пажњу.

- У том погледу смо се договорили да у наредном периду бетонирамо писту да би то било далеко боље и да поравимо неке авионе који овдје леже већ неко вријеме, тако да ће се активност клуба подићи на највиши могући ниво - навео је Додик.

На аеро-митингу учествовало је неколико акробатских авиона, изведен је стандардни приказ летења спортских летјелица и једрилица, радио-контролисаних модела, ваздушног балона и падобрански скокови. Учесници су стигли из Србије, БиХ, Црне Горе, Хрватске, Словеније и Сјеверне Македоније.

Из Аеро-клуба "Приједор" поручују да су јубилеји јединствени јер су малобројни клубови са толико дугом традицијом.

- Све што сам рекао у претходним навратима се обистинило и доказало се да смо на правом путу, да смо прави репрезент ваздухопловства Републике Српске у аматерском смислу, а тежићемо и да будемо још бољи, још успјешнији и да представимо Републику Српску у најбољем свјетлу - нагласио је предсједник Управног одбора овог клуба Владимир Новаковић.

Покровитељ манифестације су Влада Републике Српске и град Приједор.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор рекао је да је поносан на дугу успјешну спортску традицију Аеро-клуба, похваливши руководство клуба за које је нагласио да га чине квалитетни, поштени и, прије свега, професионални људи.

Ваздухопловним активностима претходило је полагање вијенаца на споменик посвећен слијетању Фрање Клуза и Рудија Чајавеца на прву слободну територију 1942. године.