latinica  ћирилица
21/05/2022 |  16:56 | Аутор: banjaluka.net

Сабор СПЦ именовао епископе у двије епархије

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве шестог дана редовног мајског засједања, изабрао је епископе у двије упражњене епархије – Шабачкој и Западноевропској.
Патријаршија СПЦ У Београду -
Патријаршија СПЦ У Београду

За епископа Шабачког именован је досадашњи викарни епископ топлички Јеротеј (Петровић), док ће у Паризу столовати досадашњи викарни епископ хвостански Јустин (Јеремић), сазнаје портал Бањалука.нет.

Ове двије епархије СПЦ остале су упражњене након упокојења епископа шабачког Лаврентија и епископа западноевропског Луке.

Епископи Јустин и Јеротеј од стране Сабора СПЦ прошле године изабрани су за викарне епископе патријарха Порфирија.

Такође, Сабор је изабрао и викарне епископе.

Како сазнаје портал Бањалука.нет за викарног епископа липљанског изабран је архимандрит Доситеј Хиландарац, отац Алексеј је изабран за викара Пећког, док ће новоизабрани викарни епископ топлички бити отац Петар из манстира Тумане, а нови викари патријарха српског Порфирија биће архимандрит Доситеј Хиландарац, те отац Петар из манастира Тумане.

Највише пажње јавности свакако привлачи упражњено мјесто митрополита загребачко-љубљанског, гдје је столовао садашњи патријарх Порфирије, који је и након избора за патријарха наставио да администрира у митрополији.

Ипак, Сабор данас није изабрао насљедника патријарха Порфирија у овој важној и великој епархији, те је питање новог митрополита оставио за наредни сабор.