latinica  ћирилица
21/05/2022 |  17:56 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Ратарима у Српској исплаћено скоро седам милиона КМ подстицаја (ВИДЕО)

Министарство пољопривреде Републике Српске исплатило је скоро седам милиона марака за подршку производњи пшенице.
Пшеница - Фото: РТРС
ПшеницаФото: РТРС

Од тог износа, 5.217.000 марака иде за исплату редовних премија од 300 марака по хектару, а око 1,7 милион из Компензационог фонда за додатне подстицаје од 100 марака по хектару.

Због повећаних трошкова производње, Влада је повећала премију, са 300 на 400 марака по хектару, која је исплаћена раније у односу на претходне године.

Од око седам милиона марака подстицаја, скоро половина је уплаћена семберским пољопривредницима који су пшеницу засијали на 17.275 хектара.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди у Бијељини био је затрпан захтјевима за подстицај, јер су у односу на претходне године повећане површине засијане сортним сјеменом пшенице.

Подстицаји ће дјелимично амортизовати повећане трошкове. Ратари који су примијенили сву агротехнику уздају се у добру цијену пшенице да би им се уложено исплатило. Род је за сада под знаком питања због недостатка падавинa.

Према извјештајима стручних служби са терена, пшеница, као и остале житарице, у добром су стању, уз очекивани принос који би требало да буде на нивоу петогодишњег просјечног приноса.