latinica  ћирилица
21/05/2022 |  18:35 ⇒ 18:39 | Аутор: СРНА

Грлић Радман: Тешко до измјене Изборног закона БиХ прије избора

Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман рекао је да се "тешко може" промијенити Изборни закон у БиХ прије избора на јесен, али сматра да се до избора треба усагласити начин попуњавања Дома народа Федерације БиХ.
Гордан Грлић Радман (Фото: EPA-EFE/JULIEN WARNAND) -
Гордан Грлић Радман (Фото: EPA-EFE/JULIEN WARNAND)

Грлић Радман је рекао да "није нормално" да Хрвати не могу бирати своје представнике и да је БиХ потребан "демократски закон који ће одражавати мултинационалну природу БиХ" пошто су Хрвати "жртве" постојећег Изборног закона.

Након састанка лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића и СДА Бакира Изетбеговића са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом, Грлић Радман је рекао да је први пут у историји БиХ у фокусу ЕУ.

- Нико се није бавио БиХ, нико није заправо разумио питање комплексног система БиХ. Нико није разумио мултинационалну нарав БиХ. Није довољно освјешћиван лош положај хрватског народа у БиХ у ранијим владама - рекао је Грлић Радман новинарима у централи ХДЗ-а.

Он сматра да се посјета Мишела БиХ може назвати "историјским чином" јер је предсједник Европског савјета показао спремност, заинтересованост да се разговара о БиХ, која у "ЕУ и НАТО не може ући дисфункционална" и да ће на њеном путу бити кључна реформа Изборног закона.

Грлић Радман је рекао да Србија мора да слиједи заједничку спољну политику ЕУ и уведе санкције Русији, додајући да "међу неким чланицама Уније влада расположење да се суспендују преговори са Србијом".

- То би било лоше за стабилност западног Балкана - оцијенио је Грлић Радман.