latinica  ћирилица
21/05/2022 |  18:59 ⇒ 19:07 | Аутор: ТАНЈУГ

СЗО ради на смјерницама за смањење ширења мајмунских богиња

Свјетска здравствена организација ради на даљим смјерницама о ублажавању ширења мајмунских богиња, усред забринутости да би број случајева могао додатно да порасте током љетњих мјесеци, изјавио је данас Дејвид Хејман, предсједник Стратешке и техничке савјетодавне групе СЗО за заразне опасности са пандемијским и епидемијским потенцијалом.
СЗО (Фото: EPA/VALENTIN FLAURAUD) -
СЗО (Фото: EPA/VALENTIN FLAURAUD)

Радна теорија СЗО заснована на досад идентификованим случајевима и наводима је да је епидемија изазвана сексуалним контактом, рекао је Хејман за Ројтерс.

Мајмунске богиње, које су до сада углавном биљежене у западној и централној Африци, ријетка су вирусна инфекција, слична великим богињама, иако у блажој форми.

Први пут вирус је регистрован у ДР Конго 70-их година прошлог вијека, а број случајева у западној Африци се повећао у претходној деценији.

Симптоми укључују грозницу, главобоље и осип, који почиње на лицу и шири се на остале дијелове тијела.

Епидемија у 11 земаља у којима појава није ендемска веома је необична, кажу научници.

СЗО је претходно данас саопштила да је до сада потврђено око 80 случајева мајмунских богиња у најмање 12 земаља и да се испитује још 50 сумњивих случајева.

Случајеви те инфекције потврђени су у девет европских земаља, као и у САД, Канади и Аустралији, пренио је Би-Би-Си.

Хејман, професор на Лондонској школи хигијене и тропске медицине, рекао је да ће стручњаци вјероватно дати више смјерница земљама у наредним данима.

Здравствени званичници из неколико земаља упозорили су да би се број случајева могао додатно повећати на великим љетњим скуповима и фестивалима.