latinica  ћирилица
21/05/2022 |  20:31 ⇒ 22/05/2022 | 09:19 | Аутор: СРНА

Видовић: Већу пажњу усмјерити на помоћ извозницима

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је вечерас да се у наредном периоду већа пажња мора усмјерити на помоћ извозницима који се сусрећу са проблемима у набавци сировина и енергената неопходних за њихово пословање.
Зора Видовић - Фото: Сенссервис
Зора ВидовићФото: Сенссервис

Видовићева је навела да је Српска у прошлој години имала рекордан извоз и да је покривеност увоза извозом у једном моменту износила 92 одсто.

Говорећи о ребалансу буџета, Видовићева је поновила да је рађен због инфлаторних кретања и да је њиме утврђен нови оквир од 4,382 милијарди КМ или за 358 милиона КМ више.

- Та средства су усмјерена према становништу и привреди. Донијели смо одлуку о повећању плата у јавном сектору за 10 одсто, за шта ће бити издвојено 55,7 милиона КМ, и пензије за 10 одсто, што износи 90 милиона КМ - рекла је Видовићева за АТВ.

Она је навела да су повећана сва борачка давања за 10 одсто и то је 17,3 милиона КМ и социјалну заштиту за 10 одсто, што је повећање у буџету 4,5 милиона КМ.

Видовићева је нагласила да средства која иду становништву износе укупно 167,3 милиона КМ.

Она је додала да су инвестиције повећане за 90 милиона КМ, те да је планирана ставка од 50 милиона КМ која би требала служити за једнократна давања угроженим категоријама као што су социјални случајеви, борци, пензионери, омладина.

Према њеним ријечима, тога ће бити још до краја године због пројекција да ће инфлација и даље расти.

- Повећали смо и субвенције привреди. Оно што је планирано буџетом за ову годину ми повећавамо ребалансом за још 40 милиона КМ. Само 23 милиона КМ је повећање субвенција пореза и доприноса у сврху повећања плата - рекла је Видовићева.

Она је навела да ће сваком привредном субјекту који повећа плате својим радницима бити враћен дио за које је повећана плата.

Видовићева је рекла да је Влада Српске донијела одлуку о повећању минималне плате, јер се у вези са тим нису усагласили социјални партнери - синдикат и послодавци, па ће минималац од 1. јуна износити 650 КМ.

- Посљедњи податак из Пореске управе говори да око 100.000 лица прима нешто више од минималца, а то је негдје око 600 КМ или нешто испод тога. Повећали смо минималну плату за 10 одсто и мислим да је то реална цифра - навела је Видовићева.

Она истиче да није реално да тај износ буде већи, јер и послодавци имају великих проблема са повећањем цијена сировина и енергената, додају да ће то реална минимална плата у овом моменту која и већа у односу на неке од земаља у окружењу.

Видовићева је додала да су субвенције пољопривреди налазе у оквиру предложених 40 милиона КМ, те да је су даване и мимо оног што је планирано.

- Сада су у проблему мљекари којима се дугују три мјесечне рате из ранијих година. Настојаћемо да у наредном периоду тај заостатак исплатимо. Што се тиче осталих помоћи, видјећемо да Влада Српске субвенцира корекцију цијене - навела је Видовићева.

Она је истакла да је све то одговор на инфлацију и да су приходи који се враћају становништву и привреди на овај начин - инфлаторни.

Видовићева је рекла да се у наредном периоду тешко може очекивати смањење инфлације и да Српска не може на то да дјелује, јер је то глобалан процес који зависи од глобалних дешавања.