latinica  ћирилица
22/05/2022 |  10:14 ⇒ 10:20 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Главна мета Изетбеговићевих "Паса рата" биће Српска и Додик

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић изјавио је да се међу страним борцима у Украјини бори и 250 бораца из БиХ, који су тамо отишли уз знање најближих сарадника лидера СДА Бакира Изетбеговића, а њихова главна мета по повратку на Балкан биће Република Српска и њено руководство, прије свих српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Галијашевић је рекао да је Министарство одбране Русије прије мјесец дана доставило БиХ званичан извјештај да у Украјини ратује 167 бораца из БиХ, да их је тамо погинуло 24, а 17 се вратило у БиХ.

- Не може се из БиХ изаћи, а да о томе ништа не зна Обавјештајно-безбједносна агенција, коју води Изетбеговићев човјек Осман Мехмедагић - Осмица. Не може се изаћи из БиХ, а да то не знају друге институције у БиХ, нити се може отићи на ратиште Украјине без подршке СДА - рекао је Галијашевић за Телевизију "Пинк".

Он је навео да су то "Изетбеговићеви пси рата" који на украјинском ратишту проводе модел ратовања који је већ виђен у Раки и у Алепу.

- Видјели смо утврђивање у насељеним центрима и то поновљено као модел ратовања у Мариупољу. Дакле начин у којим војне потенцијале мијешате са цивилима. Њима ништа не значе ни Украјинци ни Руси - рекао је Галијашевић.

Он каже да је идеолошка веза радикалних, агресивних и полуписмених муслимана из БиХ са католицима из Хрватске и Албанцима са Косова, који такође ратују у Украјини, чињеница да су постојале СС Ханџар и друге дивизије.

- Те нацистичке везе су најаче везе које повезују балканске са осталим псима рата - рекао је Галијашевић.

Он је навео да ће по њиховом повратку на Балкан мете бити Срби на Космету и Република Српска.

- Република Српска јесте најважнија мета Запада, а тиме и ових лажних џихадиста и исламиста који ратују као лутајући ратници свуда, па сада и у Украјини. Када дођу на ова подручја, наша безбједност, а посебно безбједност Срба у Републици Српској биће угрожена. Видите колико се пута покушало импутирати да је рат у Украјини нешто што се посебно тиче БиХ, као да БиХ преко Републике Српске учествује у том рату - рекао је Галијашевић.

Он каже да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик стално указује на то што га чини врло угроженом, па и најугроженијом особом на Балкану.

- Ако узмете и његове политичке ставове, однос према Русији, према санкцијама Русији, онда можете знати да ће Запад ове потенцијале Бакира Изетбеговића усмјеравати и према Додику и према Републици Српској - рекао је Галијашевић.

Он је навео да је спрега тих џихадиста са СДА разорна за БиХ.